Ukrayna ve Rusya’dan 7.4 milyar dolarlık antitröst anlaşması

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna Adalet Bakanı Yardımcısı Ivan Lişçina, Facebook hesabında Kiev ve Moskova’nın 7.4 milyar dolar değerinde dostane bir antitröst anlaşması imzaladığını söyledi.

Ubr.ua’nın verdiği habere göre bu Naftogaz ve Gazprom arasında uzun vadeli gaz geçiş sözleşmeleri imzalamanın yolunu açıyor.

Lişçina “Ukrayna ve Gazprom, yatırım tahkiminde bir uzlaşma anlaşması imzaladı. Gizli olduğu için anlaşmanın detaylarını açıklayamıyorum, ancak Rusya‘nın iddialarını geri çekmesi ve Ukrayna’nın yatırımcıya herhangi bir tazminat ödemek zorunda kalmayacağı şekilde yatırım tahkimlerinde uzlaşma anlaşmalarına girmeme kuralını ihlal etmememiz önemli.” diye yazdı..

Ayrıca Gazprom temsilcisi Elena Burmistrova ve Ukrayna Adalet Bakanı Denis Malyuka tarafından imzalanan sözleşmenin bir fotoğrafını da yayınladı.

20 Aralık’ta Kiev ve Moskova, 2020’den itibaren Ukrayna‘dan gaz geçişinin devam etmesini sağlayan bir protokol imzaladı, ancak sözleşmenin kendisi henüz imzalanmadı. Taraflar, Stockholm tahkim kararıyla Gazprom‘un Naftogaz’a 2.9 milyar dolar ödeyeceğini (şirket Cuma günü bu tutarı gönderecek) ve Naftogaz‘ın Rus şirketine karşı olan 12 milyar dolardan fazla olan talebini geri çekeceğini kabul etti.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com