Ukrayna ve Çin arasındaki ticaret cirosu 15 milyar doların üzerine çıktı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

2020 sonuçlarına göre Ukrayna ile Çin arasındaki ticaret % 20.5 artarak 15.4 milyar dolara, Ukrayna’nın ihracatı ise ikiye katlanarak 7.1 milyar dolara yükseldi.

Ukrayna Ekonomik Kalkınma, Ticaret ve Tarım Bakanlığı’nın basın servisine göre, Ekonomi Bakan Yardımcısı – Ukrayna Ticaret Temsilcisi Taras Kaçka, Çin Halk Cumhuriyeti Olağanüstü ve Tam Yetkili Büyükelçisi Fan Xianrong ile yaptığı görüşmede;

Çin, Ukrayna’nın Asya bölgesindeki en önemli ticaret ortağıdır. 2020 yılı sonuçlarına göre ülkelerimiz arasındaki ticaret cirosu % 20.5 artarak 15.4 milyar dolara, ihracatı ise iki katına çıkarak 7.1 milyar dolara çıktı. Ukrayna’nın Çin’e yaptığı ihracatın yarısı tarım ürünleri. Ticari ürünlerde ve emtialarda pozisyonların genişlemesi ile ilgileniyoruz.“dedi.

Tarafların ticaret, yatırım ve tarım alanlarında Ukrayna-Çin işbirliğinin durumunu tartıştıkları kaydedildi. 2021 için ikili işbirliğinin öncelikleri de, özellikle bu alanlarda ikili sektörel işbirliği örgütlerinin toplantılar yapmaları konusu ana hatlarıyla belirlendi.

Toplantıya katılanlar, Ukrayna tarımsal gıda ürünlerinin Çin pazarına erişiminin genişletilmesiyle ilgili güncel konulara özel önem verdiler.

Basın servisine göre, bu yılın Ocak-Şubat aylarında Ukrayna ile Çin arasındaki ticaret 2.494 milyar dolar (+% 18.4), ihracat 1.093 milyar dolar (+% 43.8), ithalat 1.401 milyar dolar (+4.1) olarak gerçekleşti.. Ukrayna’nın Çin’e yaptığı ihracatın toplam yapısı içerisinde tarımsal gıda ürünlerinin payı % 53.1 (579.8 milyon dolar) olarak gerçekleşti.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com