Ukrayna ve Azerbaycan işbirliğinde büyük adımlar Bakü’de atıldı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelensky, Ukrayna ve Azerbaycan’ın uluslararası kabul görmüş sınırlardaki egemenliği ve toprak bütünlüğünü geri kazanmakta birbirlerine destek olduklarını söyledi.

“İlişkimiz zaman testinden geçti. Modern tarihin çok zor anlarında, zor anlarda birbirimize her zaman yardımcı olduk. Bu yüzden Azerbaycan Ukrayna için güvenilir bir dost oldu ve olmaya devam edecek; stratejik bir ortaklığa dönüşeceğinden eminim ”dedi.

Cumhurbaşkanı, Ukrayna ve Azerbaycan heyetleri arasındaki müzakerelerin karşılıklı samimiyet ve güven atmosferi içinde gerçekleştiğini belirtti.

“Bugünkü konuşmanın önemli bir konusu, bölgesel ve ulusal güvenliğin sağlanması. Her şeyden önce, Doğu Ukrayna’daki savaş ve Dağlık Karabağ çatışması hakkında. Devletlerimizin egemenliğini ve bölgesel bütünlüğünü uluslararası alanda tanınan sınırlar içinde restore etmede birbirimizi her zaman destekliyoruz.” dedi.

Vladimir Zelenskiy, gelecekte Ukrayna-Azerbaycan ilişkilerinin daha da güçleneceğine ve yeni bir düzeye ulaşacağına duyduğu güveni dile getirdi.

Azerbaycan firması SOCAR‘ın Ukrayna’daki başarılı faaliyetinin onuncu yılının kutlandığını ve Ukrayna makamlarının şirketin petrol ve gaz temini, Ukrayna’da gaz üretimi ve Ukrayna’daki diğer projelere yönelik çalışmalarını tam olarak destekleyeceğini belirtti.

Ayrıca, Cumhurbaşkanı iki ülkenin ulaştırma kabiliyetlerini geliştirme gereğine olan inancını ifade etti.

“Ülkemizin benzersiz transit potansiyelini tam olarak kullanmalı ve uygun altyapıyı geliştirmeliyiz. Devlet Başkanı ile Uluslararası Havacılık, Karayolu ve Demiryolu Taşımacılığındaki işbirliğini yoğunlaştırmayı kabul ettik.” dedi.

“Devletlerimiz hem bölgesel, hem de küresel olarak birçok konuda yakın pozisyonlar gösteriyor. Bu yüzden Azerbaycan GUAM’daki başkanlığında başarısını içtenlikle diliyoruz.” dedi.

Zelenskiy, karşılıklı yatırımların daha da artmasının, başka şeylerin yanı sıra, büyük ortak projelerin hayata geçirilmesi açısından çok önemli olduğunu belirtti.

“Bu bağlamda, Azerbaycan Bakcell’in önde gelen mobil operatörü “Vodafone Ukrayna” yı devralması iyi bir örnek. Vladimir Zelenskiy, “Bu, Ukrayna telekomünikasyon pazarını önemli ölçüde güçlendirecek.” dedi.

Başkan, bu örneğin diğer Azerbaycanlı yatırımcılara ilham vereceğinden emin.

“Sizi gelecekteki özelleştirmelerde Azerbaycan için çok büyük fırsatlar yaratacağı Ukrayna’ya davet etmekten memnuniyet duyuyorum” dedi.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ise, Vladimir Zelensky’nin ziyaretinin iki ülke arasındaki siyasi ilişkiler için üst düzey bir onay olduğunu belirtti.

“Ziyareti bir başarı olarak görüyorum. Bu ziyaretin Ukrayna-Azerbaycan ilişkilerinde yeni bir ivme ve yeni bir sayfa olacağına inanıyorum. Belirli konuları tartışırken, ilgili bakanlıklar ve kurumlara açık talimatlar verdik ”dedi.

Diğer şeylerin yanı sıra, Azerbaycan Cumhurbaşkanı, devletlerin turizmde işbirliğini artırmak için büyük potansiyele ve fırsatlara sahip olduğunu vurguladı.

İlham Aliyev, “Bu alandaki deneyim alışverişi ve ortak projelerin uygulanması müzakerelerde de gerçekleşti.” dedi.

Kaynak fotoğraflar: president.gov.ua

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com