Ukrayna üzerinden Rus doğalgaz geçişi rekor kırdı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrtransgaz’ın internet sitesindeki verilere göre Gazprom, Ukrayna’dan gaz geçiş kapasitesini 302 milyon metreküpe çıkardı.

2019 yılı Temmuz ayının ikinci yarısında Ukrayna’nın transit oranı sadece birkaç gün süresince 300 milyon metreküpü aştı ve Gazprom, Kuzey Akım’daki iki borunun onarımını durdurdu.

Ukrayna GTS Operatörü Genel Müdürü Sergey Makogon 20 Kasım’da yaptığı açıklamada, Gazprom’un Ukrayna’dan gaz geçişini neredeyse 294 milyon metreküp seviyesine çıkardığını söylemişti.

Makogon daha sonra Gazprom’un 1 Ocak 2020’den sonra Ukrayna’dan transit geçişine devam etmek için özel bir planının olmadığını belirtti.

4 Aralık’ta, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Ukrayna tarafının doğal gaz geçişine dair şartlarını “ekonomik olarak kabul edilemez” olarak nitelendirdi.

Rus gazının Avrupa kurallarına ve Ukrayna mevzuatına göre Ukrayna toprakları üzerinden Avrupa’ya aktarılması için uzun vadeli bir sözleşme yapılması için son tarih ise 13 Aralık’ta sona eriyor.

Son zamanlarda, Enerji Bakanı Aleksey Orzhel, Rusya’dan bir gaz geçiş sözleşmesiyle alakalı bir sonraki müzakere turunun 5 Aralık’ta yapılabileceğini, ancak müzakerelerin gerçekleşmeyeceğini söyledi.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com