Ukrayna uçağının düşmesi üzerine Zelenskiy halka seslendi (video)

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy 8 Ocak günü Tahran-Kiev seferine yapmak üzere Tahran’dan hareket eden Ukrayna Havayolları’na ait uçağın İran ordusu tarafından düşürüldüğünün kabul edilmesinden sonra sürece dair bilgi vermek üzere halka seslendi.

Zelenskiy’nin konuşması:

Sevgili Ukraynalılar!

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile görüştüm.

Resmi olarak tüm Ukrayna’dan ve kazada vefat edenlerin akrabalarından özür diledi ve İran‘ın Ukrayna‘ya ait Boeing-737’yi vurduğu gerçeğini kabul etti.

Şimdi 8 Ocak’taki trajik sabahtan başlayarak Ukraynalı yetkililerin tüm yaptıkları hakkında size ayrıntılı olarak bilgi verebilmek istiyorum.

Uçak kazasından hemen sonra, Ukrayna Milli Güvenlik ve Savunma Konseyi‘nde operasyonel merkezi oluşturuldu ve çalışmaya başladı.

Ukrayna’nın İran’daki büyükelçisi ve konsolosu İmam Humeyni Havalimanı’ndaki olay yerine geldi.

İran’a gönderilmek üzere bir arama kurtarma grubunun oluşturulmasına ve konuşlandırılmasına karar vermek için olağanüstü bir hükümet toplantısı yapıldı.

Devlet Havacılık Servisi, Ulusal Havacılık Soruşturma ve Sivil Olaylar Bürosu, Milli Güvenlik Konseyi temsilcileri, Ukrayna Güvenlik Servisi, Ukrayna Acil Durum Servisi, Savunma Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı ve Ukrayna Havayoları‘ndan 45 uzmanı içeriyordu.

Tahran’a ülkemizin en iyi uzmanlarını kapsamlı bir programla gönderdik.

Ukrayna Başsavcılığı İran, Kanada, İsveç ve İngiltere‘yi uluslararası bir soruşturma ekibi kurmaya çağırdı.

9 Ocak günü saat 3: 30’da arama kurtarma ekibimiz Tahran‘a geldi ve 2 saat içinde olay yerinde çalışmaya başladı.

İran Cumhurbaşkanı ile uzmanlarımızın etkin ve tam iletişim halinde çalışabilmesi konusunda bir görüşme yaptım. Uçuş kontrol merkezinden uçak parçalarına, kara kutulara, radar kayıtlarına ve kontrolörlere erişim sağladılar.

9 Ocak sabahı Milli Güvenlik Konseyi sekreteri, Ukrayna uçağının roketle vurulması ihtimali de dahil olmak üzere 4 ihtimali dile getirdi.

Ölenlerin akrabalarının DNA’sı, tanımlamak için çok hızlı bir şekilde toplandı. Özellikle, akrabaları geçici olarak işgal edilen bölgede bulunan uçuş görevlisinin bile.

Uluslararası ortaklarımız; Kanada, İsveç, İngiltere, İran ve Afganistan Cumhurbaşkanları ile görüşmeleri yaptım ve bu trajediyi araştırmak için ortak eylem yapılması gerektiğini vurguladım.

Akşama doğru, ABD, Kanada ve Büyük Britanya liderlerinden Ukrayna uçağının vurulduğu iddiasıyla ilgili açıklamalar ortaya çıktı.

Tüm uluslararası ortakları bu iddiayı onaylayacak veriler sunmaya çağırdık.

Sistematik olarak, tek bir hedef uğruna çalıştık: sonuca ulaşmak için, yani uçak kazasının koşulları hakkındaki gerçeği bulmak için.

10 Ocak’ta Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanı Michael Pompeo ile bir görüşme yaptım ve ABD maslahatgüzarı ile bir toplantı yaptım.

İngiltere Büyükelçisi ve Kuzey İrlanda Büyükelçisi Melinda Simmons da önemli bilgiler verdi.

İran’daki Ukraynalı uzmanların çalışmalarını övmek istiyorum.

Özverili, özenli ve 24 saat boyunca çalıştılar ve çalışmaya devam ediyorlar. Yüksek profesyonellikleri ve çabuklukları, Tahran’da bulunan ön bulgular ve ikna edici kanıtlar gerçeği gizlemelerine izin vermedi.

Bugün , İran İslam Cumhuriyeti‘nin yetkilieri, Ukrayna uçağının düşürüldüğünü ve uçak kazasındaki hatasını kabul etti.

Bu, şüphesiz, uluslararası ortakların desteği ve dünya toplumunun ısrarcı tutumu ile de desteklenmiştir. Bunun için, ABD, Kanada, İngiltere, diğer ülkeler, uluslararası organizasyonların liderlerine içten şükranlarımı sunuyorum.

Şu anda, bir grup Ukraynalı uzman çalışmalarına devam ediyor.

Soruşturmayı tamamlamak için hala bir dizi adım atılması gerekiyor.

Şu anda uçağın parçaları toparlanmaya devam ediyor.

İran Cumhurbaşkanı ile konuşmaya dönersem: Biz şu anda, mümkün olan en kısa sürede, Ukraynalı uzmanlar ile birlikte kayıplarımızın cesetlerini tespit etmeyi ve onları Ukrayna‘ya getirmek için hazırlamayı emretmesine karar verdik.

Bu yakında gerçekleşecek.

Ayrıca iki kara kutu cihazını deşifre etmek için birlikte çalışma kararını aldık.

Tazminat konusu da dahil olmak üzere tam yasal ve teknik işbirliği üzerinde anlaştık.

Kimsenin sözünden geri dönmeyeceği konusunda karar aldık.

Ukrayna Başsavcılığı Ukrayna vatandaşlarının öldürülmesi hakkında bir dava açtı.

Hükümet, mağdurların ailelerine mali yardım sağlayacaktır.

Devlet ayrıca taşıyıcı, sigorta şirketleri ve İran İslam Cumhuriyeti’nden tazminat almak için her türlü çabayı gösterecektir.

Ukrayna’nın tüm uluslararası ortaklarını, tüm dünya topluluğunu, bu felaketin tüm koşullarına ilişkin tam ve nihai soruşturma yapılması konusunda kararlı olmaya çağırıyorum. Hepimizin buna ihtiyacı var.

Bu çalkantılı dünyada kendini güvende hissetmesi gereken bir kişinin uğruna bile. Karada, suda veya havada.

Çünkü bir kişi ve onun hayatı herhangi bir hükümet, herhangi bir devlet, herhangi bir politikacı için en yüksek değerde olmalıdır.

Sevgili Ukraynalılar!

Bu zor günlerde her birimiz için şunu söylemek istiyorum.

Bütün vefat edenlerin sevdiklerine getireceğiz ve onlara veda edebilecekler. Onları anacağız.

Tüm failler cezalandırılacaktır.

Ukraynalılara sadece güvenlik ve adalet duygusu getirmeyeceğiz, aynı zamanda Ukrayna’nın sizi her zaman gezegenin herhangi bir köşesinde koruyacağının güvencesi olacağız.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com