Ukrayna Türkiye’yi kırmızı bölgeye dahil etti. Gelenler karantinaya girecekler.

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

18 Aralık 2020 tarihinde Ukrayna Sağlık Bakanlığı, Türkiye’de COVID-19 insidansının artması nedeniyle Türkiye’yi kırmızı bölgeye dahil etti. Artık ülkeye giriş sonrasında 2 haftalık tecrit ya da negatif bir PCR test sonucu sunulmak zorunda.

Bunun anlamı ise Türkiye’den Ukrayna’ya gelen herkesin artık 14 günlük kendi kendini tecrite girmesi veya koronavirüs için negatif bir PCR test sonucunu alması gerekmektedir.

Sağlık Bakanlığı’na göre, Ukrayna’da son 14 günde insidans oranı 100 bin kişi başına 410.9 vaka iken, Türkiye’de bu oran 499.2 vakaya ulaştı. Ukrayna kendi insidansından yüksek olan ve istatistik vermeyen ülkeleri kırmızı listeye dahil etmektedir.

Toplamda, kırmızı bölgenin güncellenmiş listesi 47 ülkeyi içermektedir. Güncellenen listenin başında Sırbistan, Gürcistan, Hırvatistan, Litvanya ve Lüksemburg bulunuyor.

Yeşil bölgede, Ukrayna’dan gelen turistlere açık olan Polonya, Rusya, Beyaz Rusya, BAE, Dominik Cumhuriyeti, Maldivler, Mısır, Tanzanya yer alıyor.

Liste her hafta güncellenmektedir. O nedenle önümüzdeki haftada insidans oranı düşerse Türkiye yeniden yeşil listeye dahil olabilir.

Listenin tamamını görmek için tıklayın

Türkiye’den Ukrayna’ya geleceklere geçerli yeni kurallar şu şekildedir:

Kişi eğer Türkiye’den (yahut kırmızı listede yer alan herhangi bir ülkeden) Ukrayna’ya giriş yaparsa 14 gün kendini tecrit etmek zorundadır. Eğer kişi kendi kendine tecriti sona erdirmek isterse Ukrayna’da koronavirüs için bir PCR testine girebilir veya Ukrayna’ya girmeden 48 saat önce yapılan böyle bir analizin sonucunu kullanabilir. PCR negatif test sonucu çıktısının İngilizce dilinde olmasına dikkat ediniz. Süre analizin verildiği gün ve saate göre hesaplanmaktadır.

Ukrayna havalimanlarında test yapılmakla birlikte hem ücreti yüksek, hem de uzun sıra beklemelerini de hesaplamak gerekmektedir. Kiev’deki Borispol Havaalanı sitesinde verilen bilgiye şuradan ulaşabilirsiniz. Özetle D Terminali 2. katta PCR testi yapılmakta olup, sonucun çıkması 12-24 saat sürmektedir. PCR test fiyatı ise 990-1500 UAH arasındadır.

Karantinanın sonlandırılması koşulu, kişinin hasta olmadığını doğrulayan negatif bir test sonucudur.

Karantina kuralları Ukrayna’ya giriş yapan Ukraynalı veya değil herkes için aynı olup yolcunun geldiği ülkenin bulunduğu bölgeye göre kurallar değişiklik göstermektedir.

PCR testini geçme ve “Dii vdoma” uygulaması aracılığıyla kendi kendine tecrit nasıl durdurulur?

Ukrayna’ya seyahat edecekler için hazırlanan rehberde belirtilen kural ve yöntemleri Türkçeye çevirerek sunuyoruz. Orijinalinden okumak isteyenler burayı ziyaret edebilir.

“Kırmızı Bölge”den dönen Ukraynalı veya “Kırmızı Bölge” vatandaşı 14 gün boyunca kendi kendini tecrit etmek istemiyor ve tecriti sonlandırmak için bir PCR testi yapmak istiyorsa aşağıdaki kurallara uymalıdır:

1. Her durumda “Dii Vdoma” mobil uygulamasını indirmek ve kendi telefon numarasını ve Kendi Kendine İzolasyona tabi tutulacağı yeri belirtmek;

2. Sınırı geçtikten sonra, kişinin kendi kendini tecrit edeceği adrese ulaşmak için 24 saati vardır. Bu süre zarfında mobil uygulama kişiye otomatik olarak varış yerine ulaşıp ulaşmadığını not etmesini hatırlatacaktır;

PCR Testi Ukrayna’da Nerede Yapılmaktadır?

3. Bu 24 saat boyunca, Halk Sağlığı Merkezi (Ukrayna’nın sertifikalı laboratuvarlar listesi) listesinde bulunan laboratuar / klinikte PCR testi yapmak mümkündür. Listede olmayan laboratuvarların sisteme erişimi yoktur; bu nedenle kendi kendine izolasyonu geri çekmeye yönelik test sonuçlarını sunamazlar. (Ayrıca havalimanlarında da test yaptırılabilir)

4. Test sırasında, kişi laboratuvara “Dii Vdoma” mobil uygulamasına bağlı telefon numarasını vermeli ve veri işleme için bilgilendirilmiş sözleşmeyi doldurmalıdır. Ukrayna’ya girişi son 14 gün içinde gerçekleşmişse, Ukrayna’ya kesin varış tarihi belirtilmelidir.

5. Testi yaptıktan sonra, kişi kendi kendini tecrit için gösterdiği adrese giderek ve varış yerine vardığını uygulamada not etmelidir;

6. Testin sonucu, gerçekleştirildikten 24-48 saat sonra hazır olmaktadır;

7. Laboratuvar personeli, yalnızca kişinin talebi doğrultusunda negatif test sonucunu, turistin “Dii Vdoma” mobil uygulamasına bağlı telefon numarasını belirterek Halk Sağlığı Merkezi’ne iletmelidir;

8. Sırayla, Halk Sağlığı Merkezi verileri birleşik elektronik veri tabanında toplar ve “Dii Vdoma” mobil uygulamasına kendi kendine tecritin sonlandırılmasıyla ilgili bilgileri sunar;

9. Bu şekilde turistler “Dii Vdoma” mobil uygulamasında tecritleti otomatik olarak iptal edilip edilmediğini görür ve bulundukları yeri terk edebilirler;

Halk Sağlığı Merkezi listesinde yer almayan laboratuvarda geçilen testi dikkate alınmaz.

11. “Dii Vdoma” mobil uygulaması Ukrayna’da kaldığınız süre boyunca telefonunuzdan silinmeyecektir;

12. Kişi negatif test sonucunu “Dii Vdoma” mobil uygulamasına kendi isteğiyle giremez;

13. Kişi, “Dii Vdoma” mobil uygulamasında kendi kendine tecriti sonlandırmasıyla ilgili bir mesaj alana kadar tecrit adresinden ayrılamaz.

Tüm yabancı uyrukluların Sağlık Sigortası Belgesine sahip olması zorunludur. Bu Sağlık Sigortası Sertifikası, Ukrayna’da kayıtlı şirket veya Ukrayna’da temsilciliği bulunan ve / veya ortağı Ukrayna’daki sigorta şirketi ile anlaşma ilişkisi içinde olan yabancı sigorta şirketi tarafından düzenlenir.

Sağlık Sigortası Sertifikası, COVID-19 tedavisi ve gözlemiyle ilgili masrafları karşılamalı ve ziyaretçinin Ukrayna’da kaldığı süre boyunca geçerli olmalıdır.

Yolcu pasaport kontrolünden geçerken, Devlet Sınır Muhafız Servisi çalışanına telefon numarasını ve kendi kendine tecrit yerinin adresi hakkında bilgi vermelidir.

Dii Vdoma Uygulamasını Telefona Yükleme Adresleri


IPhone telefonlar için App Store adresi

Android telefonlar için Google Play adresi

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com