Ukrayna, Türkiye’den kendi ihraç ettiği buğdayından un ithal etmek zorunda kalacak

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Doğalgaz fiyatlarındaki keskin artış nedeniyle, Ukraynalı gıda sanayi işletmeleri gerekli hammaddeleri en yakın komşularından satın almak zorunda kalıyor. Türkiye’den de un alacak.

2021 yılı Ocak ayında endüstrinin kullandığı doğalgazın metreküpü 5.5 UAH iken, Aralık ayında 52 UAH, 2022 Ocak ayında 73 UAH’a ulaştı. Bu ise gıda fiyatlarının artışında ana sebep haline dönüştü.

2022’de Ukrayna’da ekmek, daha basit teknolojilere ve tariflere göre pişirilecek, bu da ürün kalitesinde bir düşüşe ve fiyatının %25-35 oranında artmasına neden olacak.

Ukrayna İhracat Kredi Kurumu, Türk Eximbank ile mutabakat muhtırası imzaladı

“Ukrkhlebprom” fırıncılık endüstrisi işletmelerinin birliğinin genel müdürü Aleksandr Vasilçenko yaptığı bir yorumda 2021 yılında ekmek ve unlu mamüllerin pişirildiği gıda buğdayının payı %40 iken bir yıl önce bu oran en az %65-70 idi. Unlu mamüllerin kalitesindeki bozulmanın ana nedeninin bu olduğunu vurguladı.

Ukrhlebprom başkanı, Ukrayna’nın geçen yıl Türkiye’ye ihraç ettiği Ukrayna buğdayından yapılan unu satın almak zorunda kalacağını belirtti.

Mevcut durumun sorumluluğunu, yurtdışına toplu olarak olarak kaliteli öğütme buğdayı satan tahıl tüccarlarına yükleyen Aleksandr Vasilçenko, bunun sonucunda Ukrayna’da un konusunda kıtlık yaşandığını ve yerel endüstrilerin una büyük ihtiyaç duyduğunu vurguladı.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com