Ukrayna: “Türkiye ile serbest ticaret bölgesi müzakerelerine yeniden başlıyoruz”

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna Ekonomik Kalkınma, Ticaret ve Tarım Bakan yardımcısı Taras Kaçka, Ukrayna ve Türkiye’nin, serbest ticaret anlaşması için müzakere sürecini yeniden başlattıklarını; yeni teklifler geliştirmeyi kabul ettiklerini ve metni tarife yükümlülükleri açısından tamamen güncellediklerini söyledi.

Kaçka, Ukrinform’da yayınlanan röportajında “Yedi yıldan fazla bir süredir müzakereler şu şekilde yürütüldü: 10 hat üzerinde anlaştık, sonra bir 20 ve bir 100 hat, bu rakamın geldiği oran şu anda % 95-99. Ocak ayında birlikte yeni teklifler geliştirmeye karar verdik. Ağustos sonunda Türkiye’den yeni bir teklif aldık . Ve yanıt olarak teklifimizi hazırlıyoruz. Böylece, yeniden başladık.” dedi.

Özellikle, belgenin metninde, tarife yükümlülükleri ile ilgili kısımda tamamen güncellenme olduğunu belirten Kaçka “Elbette, önceki anlaşmaların sonuçlarını hesaba katıyor. Yani bu, en başından beri üzerinde anlaşmaya başladığımız yeni bir belge.” dedi.

Bir sonraki müzakere turu Ekim ayı ortasında planlanıyor. O zamana kadar, Ukrayna iş dünyasının temsilcileriyle anlaşma, özellikleri ve Ukrayna-Türkiye ticari ve ekonomik ilişkilerinin geliştirilmesinin avantajları hakkında istişareler yapılacak.

Daha önce Türkiye Cumhuriyeti Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ile yaptığı telefon görüşmesinin ardından Ekonomi, Ticaret ve Tarım Bakanı Igor Petraşko müzakere sürecini yeniden başlatacağını bildirmişti. Ardından taraflar, durumu çözmek için seçeneklerden birinin en uygun tarife teklifinin ortak geliştirilmesi ve bir serbest ticaret anlaşmasının sonuçlandırılması olduğu konusunda anlaştılar.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com