Ukrayna, Türkiye ile ortak bir roket fırlatma rampası geliştirmek istiyor

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Başbakan Yardımcısı ve Stratejik Endüstriler Bakanı Oleg Uruskiy, Radio Liberty’ye verdiği röportajda, Ukrayna’nın Türkiye ile ortak fırlatma rampası oluşturma ve füze endüstrisinin ticarileştirme olasılığı konusunda görüşmelerde bulunduğunu söyledi.

Uruskiy “Şu anda, üçüncü ülkelerin topraklarından fırlatabilmemiz için, ortaklaşa füze fırlatma rampaları oluşturma ve roket endüstrisinin ticarileştirme olasılığı hakkında Türkiye Cumhuriyeti ile görüşmeler de dahil olmak üzere ciddi ortaklar arıyoruz.” dedi.

Başbakan Yardımcısı, ne Ukrayna ne de Türk tarafının kozmodrom için uygun bir yer sağlayamayacağına işaret ederek “Sonunda, havacılık, roket ve uzay gibi yüksek teknoloji endüstrilerinde uluslararası alanda yerimizi bulmalıyız. Bu niş alanlarda geç kaldık.” şeklinde belirtti.

Şu anda Ukrayna’nın Antares ve Vega gibi uluslararası uzay projelerinde yer aldığını ancak bu siparişler küçük olduğundan ciddi ortaklar arayışının sürdüğünü belirtti.

Türkiye ile işbirliğinden söz eden Başbakan Yardımcısı, mevcut işbirliği ve planların insansız hava araçları, uçak motorları ve korvetlerin tedariki ve planlanan üretimini kapsadığını hatırlattı.

Uzay konusunda, Uruskiy, yabancı yatırımı çekmeyi sağlayan Bakanlar Kurulu’na zaten sunulmuş olan bir ulusal uzay programı konseptinin yıl sonuna kadar kabul edilmesini öngördü. Ona göre, Pivdenny Rocket and Space Center kod adı altında Yuzhmash’ı da içerecek bir holding şirketi kurulması planlanıyor.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com