Ukrayna TürkAkım’dan ötürü Türkiye, Bulgaristan ve Yunanistan’a gaz geçişini kaybetti

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna Doğalgaz İletim Sistemi başkanı Sergey Makogon, Ukrayna’nın TürkAkım gaz boru hattının ilk fazından sonra Türkiye, Bulgaristan ve Yunanistan’a gaz geçişini kaybettiğini; ikinci fazının devreye girmesinden sonra ise Macaristan ve Sırbistan’a gaz geçişinin bir kısmını da kaybedeceğini söyledi.

TürkAkım boru hattının ilk bölümünün başlatılmasından sonra, Rus gazının Ukrayna’dan üç Avrupa ülkesine geçişi durdu. Türkiye, Bulgaristan ve Romanya. Bu konu ile alakalı bir mesaj yayınlayan Ukrayna Doğalgaz İletim Sistemi başkanı Sergey Makogon “TürkAkım ilk hattının başlamasından sonra Ukrayna’nın Rusya’dan Türkiye ve Güney Avrupa’ya (Yunanistan ve Bulgaristan) gaz geçişini neredeyse tamamen kaybettiğini itiraf etmeliyiz. Şimdi Ukrayna, Macaristan ve Sırbistan’a giden 15 milyar m3’lük hattın bir kısmını da kaybedecek” diye yazdı.

Ukrayna GTS Operatörü başkanı, Türk Akımının ikinci hattının 2020’nin sonunda veya 2021’in başında başlatılacağını belirtti.

Makogon, “Bu nedenle, Kuzey Akım 2’nin inşaatının tamamlanmasını önlemek kritik önem taşıyor, çünkü bu zaten 2025’ten itibaren tam bir transit geçiş gelir kaybına yol açacak. Ukrayna için bu, transit gaz geçişinden elde edilen 2.5-3 milyar dolarlık gelir kaybı demek.”

Boru hatları ile alakalı geçmişte neler oldu?

30 Aralık 2019’da Naftogaz Ukrayna ve Rus Gazprom beş yıl boyunca yeni bir gaz geçiş sözleşmesi imzaladı .

Yeni “indir ya da öde” anlaşması kapsamında asgari garantili pompalama, ilk yılda 65 milyar metreküp, sonraki dört yılda 40 milyar metreküp doğal gazdır. Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy, Ukrayna’nın beş yıllık bir gaz geçiş sözleşmesi kapsamında 7 milyar dolardan fazla alacağını kaydetti .

8 Ocak 2020’de Rusya ve Türkiye cumhurbaşkanları Vladimir Putin ve Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Federasyonu’nun Krasnodar Bölgesi’ni Türkiye ve Güney Avrupa ülkeleriyle birleştirerek İstanbul’da Türk Akımı boru hattını açtılar .

Türkiye Akımı Boru Hattı iki hattan oluşmaktadır. Birincisi Türkiye pazarı, ikincisi Güney ve Güneydoğu Avrupa ülkeleri içindir.

ABD Başkanı Donald Trump, 20 Aralık 2019 tarihinde ülkenin 2020 yılı için Türk Akımı ve Kuzey Akım 2 gaz boru hatlarına yaptırım uygulayan savunma bütçesini imzaladı.

Naftogaz Ukrayna başkanı Andrey Kobolev’e göre ise 2020 yılında Ukrayna , Türk boru hatlarından pompalanacak 15 milyar metreküp doğalgazın geçişini kaybedecek.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com