Ukrayna telif hakkı ihlali listesine dahil edildi. Listedeki siteler ve pazarlar

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna, sahtecilik ve korsanlıkla uğraşan, bunları destekleyen veya istismar eden AB dışındaki web sitelerini ve fiziksel pazarları içeren Avrupa Komisyonu’nun (EC) sahtecilik ve korsanlık izleme listesinde yer almaktadır.

Avrupa-birliği

İzleme listeleri web siteleri içeriği, e-ticaret platformları, online eczaneler ve fiziksel pazarlar şeklinde dört alandan oluşmaktadır.

Avrupa Komisyonu tarafından “Bu faaliyet, AB şirketlerinin ve yaratıcılarının fikri mülkiyet haklarına aykırı olup AB işletmelerine ve işlerine zarar vermekte; tüketicilerin sağlığını ve güvenliğini tehdit etmektedir.” denildi.

Web siteleri

Ukrayna, Avrupa Komisyonu tarafından listelenen yayın akışı web sitesi Seasonvar.ru bağlamında bahsedilmektedir. Sitenin, telif hakkıyla korunan ses içeriğini yasadışı olarak dağıttığından şüpheleniliyor. Haziran 2020’de bu siteyi ziyaret edenlerin % 33.4’ü Ukrayna’dan geldi.

22 bin üzerinde film, 5 bin üzerinde dizi, çizgi film ve animeyi yasadışı olarak yayınlayan Rezka.ag web sitesi trafiğinde de Ukrayna dikkat çekiyor. Site, Haziran 2020’de 46.13 milyon kullanıcı tarafından ziyaret edildi, bunun % 53.27’si Ukrayna’dan.

Ukrayna’dan Bookfi.net web sitesinden de bahsedilmektedir. (diğer domainleri booksee.org, bookre.org veya bookzz.org). Site 2,2 milyondan fazla izinsiz kitap kopyasına erişim sağlayan online bir kütüphanedir. Avrupa Komisyonu’nun sonucuna göre site Rusya veya Ukrayna’dan yönetiliyor.

Online ticaret platformları

Yüksek miktarda sahte mal sattığı iddia edilen Ukrayna online ticaret platformları Prom.ua ve Bigl.ua da listededir.

İddialar, otomotiv ve motor parçaları, giyim, ayakkabı ve aksesuarlar, teknoloji ve elektronik, onarım malzemeleri, güzellik ve sağlık, spor, eğlence malzemeleri ve kitap kategorileri ile ilgilidir.

Ukrayna’daki pazarlar

İzleme listesi “Troeşçina” (Kiev), “7. kilometre” (Odessa), “Barabashovo” (Harkov) ve Hmelnitskiy giyim pazarı pazarlarını içermektedir. Bu pazarlarda çok sayıda taklit ürün satıldığı belirtiliyor. Ek olarak, piyasa yöneticileri yasal sahiplerle işbirliği yapma ve taleplerini yerine getirme konusunda isteksizdir.

Avrupa Komisyonu, ulusal mevzuatta öngörülen ve ihlalcileri caydırmayan sahteciliğe karşı çok hafif yaptırımlar ve cezai sorumluluğun olmasına dikkat çekti.

Avrupa Komisyonu, Andean Topluluğu (Kolombiya, Peru ve Ekvador), Orta Amerika ülkelerindeki çalışma gruplarından elde edilen verilere dayanarak sahtecilik ve tahrifat listesini derlemektedir.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com