Ukrayna tarım arazi pazarını açtı: alış ve satış moratoryumu iptal edildi

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

1 Temmuz 2021’den itibaren, tarım arazilerinin satışına ilişkin moratoryumu iptal eden “Ukrayna’nın Tarım Arazilerinin Ciroyla İlgili Bazı Yasama Kanunlarında Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” yürürlüğe giriyor.

ukrayna-tarim

Belgeye göre, 1 Temmuz 2021’den 1 Ocak 2024’e kadar yalnızca Ukrayna vatandaşı olan kişiler tarım arazisi satın alabilecek. Yasanın yürürlüğe girdiği günden itibaren ilk iki yıl içinde bir kişi en fazla 100 hektar arazi alabilecek.

Edinilen arazinin alanı belirtilen sınır boyutlarını aşarsa mahkeme kararı ile haczedilir. Bir arsanın müsadere talebi, arazinin kullanımı ve korunması üzerinde devlet kontrolünü elinde bulunduran bir organ tarafından açılabilir. El konulan arazi, mahkeme kararı ile arsa müzayedelerinde satışa konu olur.

Tarım arazilerinin satın alınması için ödeme sadece nakit olmayan şekilde yapılacaktır. Tarım arazilerinin fiyatı, normatif parasal değerinden düşük olamaz (böyle bir norm 1 Ocak 2030’a kadar geçerli olacaktır). Arazinin alıcısı, arazinin satın alındığı fonların veya diğer varlıkların menşe kaynaklarını doğrulayan belgelere sahip değilse, satışı yasaklanacaktır.

Sadece özel arazileri satın almak mümkün olacak. Devlet ve belediye mülkiyetindeki tarım arazileri satılamayacak.

1 Ocak 2024’ten itibaren, katılımcıları yalnızca Ukrayna vatandaşları ve / veya devlet veya bölgesel topluluklar olan Ukrayna mevzuatına göre oluşturulan ve kayıtlı olan Ukraynalı tüzel kişilerin tarım arazisi satın almasına izin verilecektir. Ancak tüzel kişiler 10 bin hektardan fazla alana konsantre olamayacak. Bankalar, ancak bu arazilere krediler ödenmediğinde sahip olabilecek fakat bu tür arazileri iki yıl içinde açık artırma ile elden çıkarmak zorunda olacaklar.

Gerçek lehdarını bilinmeyen veya offshore bölgelerinde kayıtlı olan gerçek lehdarları, tarım arazisi edinme izni alamayacaklardır.

Yabancıların Ukrayna topraklarında arazi satın almaları, ancak Ukrayna’da yapılacak ulusal bir referandumda uygun bir karar verildikten sonra mümkün olacaktır. Ancak üyeleri saldırgan devletin vatandaşı (Rusya) olan tüzel kişiler, yaptırım uygulanan kişilerin referandum yapılsa bile Ukrayna topraklarını satın almaları yasaklanacak.

Uluslararası Kara Para Aklama ile Mücadele Grubu’nun (FATF) kara para aklama ile mücadelede işbirliği yapmayan ülkeler listesinde yer alan devletler kayıtlı gerçek ve tüzel kişilerin kontrolünde olan tüzel kişiler arsa satın alamazlar.

Herhangi bir yabancı vatandaş, referandumdan sonra bile, Ukrayna devlet sınırına 50 km’den daha yakın bir yerde bulunuyorsa arsa satın alamayacak.

31 Mart 2021’de Verkhovna Rada olağanüstü bir toplantıda “Ukrayna’nın Tarım Arazilerinin Ciroyla İlgili Bazı Yasama Kanunlarında Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun“u kabul etti. 259 milletvekili 2178-10 numaralı ilgili yasa tasarısının kabulü için oy kullandı.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com