Ukrayna tarihinde ikinci kez bir kadın general rütbesi aldı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

SBU subayı Julia Laputina Genelkurmay rütbesini aldı

Ukrayna Güvenlik Servisi (SBU) tarafından yayınlanan bir mesajla bildirildiğine göre Ukrayna tarihinde ikinci kez bir kadın general rütbe aldı.

Dün Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy tarafından SBU’da İstihbarat Dairesi Başkan Vekili olan Binbaşı Yulia Laputina‘ya general rütbesini verdiği bildirildi.

“Gerçek bir askeri subay. Aslında ülkenin Rus saldırganlığına karşı savunmasının ne olduğunu bilen bir kişi.”

General rütbesini alan ilk Ukraynalı kadın 2018 yılında SBU Askeri Tıp Bölümü başkanı olan Lyudmila Shugaley oldu. Ünvan, beşinci cumhurbaşkanı Petro Poroşenko‘nun kararnamesi ile verildi.

Ukrayna Meclisi’nin yeni askeri rütbeler sunmayı planlandığı da bildirildi . Özellikle “Albay General” ve “Ukrayna Ordusu Generali” unvanının ortadan kaldırılması, yerine “Tuğgeneral”, “Komutan-Amiral” rütbelerinin tanıtılması önerilmektedir. Bu girişim, NATO’nun önde gelen ülkelerinde kabul edilen kıdemli subayların askeri rütbeleri sorununu çözme ihtiyacı ile ilgilidir.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com