Ukrayna süt ürünlerinde sattığından daha fazlasını ithal etmeye başladı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna, süt ürünlerini sattığından daha fazlasını yurtdışından satın alıyor. 2020’nin ilk dört ayında, 53 milyon dolarlık ihracat yaparken 87 milyon dolarlık ithalat yaptı. Yurtdışından süt ürünleri getirmek bazen Ukrayna’dan almaktan çok daha ucuz.

Süt Ürünleri

Neden böyle bir durum ortaya çıktı ve devlet çiftçileri nasıl bir destek veriyor?

Süt Üreticileri Derneği başkan yardımcısı Anna Lavrenyuk, “Bu endişe verici bir faktör. Birincisi, süt ürünleri için para kazanmaktan daha fazla ülke olarak harcamaya başlıyoruz. İkinci olarak ise yerel üreticiyi korumak yerine süt üreticileri üzerindeki baskıyı arttırıyoruz.” dedi

Ukrayna’da marketlerde artık daha fazla yabancı süt ürünleri görünür oldu. Yurtdışında, süt ürünleri bazı durumlarda daha ucuz. Örneğin, Polonya’da. Ekonomi Bakan Yardımcısı, Avrupa’da bu tür ürünlerin satışının KDV vergisinin daha düşük olduğunu ve hatta tarım üreticisinin devlet tarafından daha fazla desteklendiğini açıkladı. Ukrayna’da, Ekonomi Bakanlığı ise kendisinin nasıl destekleneceğini düşünüyor.

Ukrayna’nın Ekonomik Kalkınma, Ticaret ve Tarım Bakan Yardımcısı Taras Visotskiy, “Şimdi, tarım ürünlerinin satışından bahsediyorsak, farklılaştırılmış bir KDV oranı olasılığı da aktif olarak tartışılıyor. Ayrıca üretici destekleme konusu.” dedi.

Süt üreticileri birliğinde devletle işbirliği seviniyor. Ancak, devlet desteğinin bazen geç geldiğini söylüyorlar. Süt Üreticileri Birliği başkan yardımcısı bu konuda “2020 yılında hayvancılık üretimi için devlet desteği konusunda kabul edilen kararlar. Ancak, üzerinde mutabık kalınan zamanda ödeme yapılmayacak.” dedi

İnek sayıları ve çiftliklerdeki duruma da değinen Anna Lavrenyuk “2019 yılında, sektördeki inek sayısı % 6 şeklinde hızla azaldı. Bu eksi 30 bin inek. 100-150 çiftliğin varlığı sona ermiş demektir. Bu ekonomi için kötü. Bir süt çiftliğinin bir çalışanı, ilgili endüstrilerde 10-12 iş daha üretiyor: süt işleme, et işleme, lojistik, veterinerlik. On çalışanlı bir çiftlik çalışmayı bırakırsa, bu çiftliğin yakınında çalışan 100 işçinin daha işini kaybetmesi demektir” dedi.

2020’de inek sayısındaki düşüşün devam ettiği de söylenmektedir. Çiftçilere yardım etmek için Ekonomi Bakanlığı yeni programlar geliştiriyor. Ekonomik Kalkınma Bakanı Yardımcısı, “Çiftçilere büyüme ve depolamayı teşvik etmek için aile süt çiftliklerine inek başına beş bin grivna ödeyeceğiz. Bu nedenle, Ukrayna tüketicisinin her zaman bir seçeneği olacak, ancak o zaman yerli hammaddeden süt ürünleri satın alabilecek.” dedi.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com