Ukrayna süt üretim maliyeti en düşük beş ülkeden biri

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna, süt üretim maliyeti en düşük beş ülkeden biri olmakla birlikte, süt üretiminde düşüş devam ediyor.

Ukrayna Kooperatif Federasyonu halk birliği başkanı Mikhail Korilkeviç tarafından “Aile çiftçiliğinin ve toplumların sürdürülebilir kalkınması için işbirliğinin rolü” adlı yuvarlak masa toplantısında açıklandı.

Korilkeviç “Uluslararası finans kuruluşunun raporuna göre, Ukrayna, süt üretim maliyeti en düşük beş ülke arasında yer alıyor. Ancak aynı zamanda, son 15 yılda süt üretimi düşüyor.” dedi.

Dünyadaki en büyük işletmelerin kooperatif temelli bir model üzerine kurulduğunu, bu modelin federasyon tarafından da temel alındığını belirtti.

Bakınız: Ukrayna’da süt ürünlerinde açık hızla büyüyor

Bu şu anda Ukrayna’da uyguladığımız iş modeli. Kanada projesi örneğini izleyerek 2017 yılında aile süt çiftlikleri oluşturmaya başladık ve bu aile süt çiftlikleri kooperatiflerle birleştirildi. Bugün, 20’den fazla mandıra çiftliği oluşturuldu ve yıl sonuna kadar 40 mandıra çiftliği daha kurulmasını bekliyoruz.” dedi.

Modelin benzersizliğine ve aile süt çiftçiliğinin çok hızlı bir şekilde geliştiğine inandıklarını, şimdilik projenin dört bölgede uygulandığını söyleyen Korilkeviç: “Rivne, Volin, Hmelnitski ve Ternopol bölgelerinde uygulanmakta ve projeyi Ukrayna’nın tamamına yaymayı planlıyoruz.” dedi.

Batıda kooperatiflerin gelişimine bakarsanız bu kooperatifler birkaç bin aileden oluşur. Örneğin, Kanadalı bir kooperatif. Kendi işleme tesislerine, bir bankasına, sigorta şirketlerine ve benzerlerine sahip 3200 aileden oluşmaktadır. Ancak bu tür kooperatiflerin yaratılmasının tarihini kaçırıyoruz. Yani, bu hikaye 60 ila 100 yıl arasında birkaç nesli içermektedir.” dedi.

Korilkeviç’e göre, Ukrayna’da böyle güçlü dernekler oluşturmak için fazla zaman ya da fırsat yoktur.

Eğer Ukrayna’daki işbirliğinin gelişimi hakkında konuşmak gerekirse, 3-5 yıl içinde hızlı bir şekilde neyin yaratılacağı hakkında konuşmalıyız. Ukrayna Kooperatif Federasyonu Başkanı, “Hayatta kalabilecek ve kendi kendini destekleyebilecek bir sistem yaratılmalı” diye özetledi.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com