Ukrayna, startup ekosistemleri sıralamasında 34. sırada. Lviv 99 sıra yükseldi

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

StartupBlink’in Küresel Girişim Ekosistemi 2021’in yıllık derecelendirmesine göre, 2020’den bu yana Ukrayna, startup ekosistemleri listesinde 5 sıra geriledi ve şu anda dünyada 34. sırada yer alıyor. Türkiye ise 44. sırada.

Kiev ise hala Ukrayna şehirleri sıralamasında 1. sırada yer alırken, dünya sıralamasında 16 puan düşerek 48. sırada yer aldı.

Startup ekosistemlerinde dünya sıralaması

Rapora göre dünyanın en iyi startup ekosistemleri Amerika Birleşik Devletleri, İngiltere ve İsrail’de bulunuyor. Bunları Kanada, Almanya, İsveç, Çin, İsviçre, Avusturya ve Singapur izlemektedir.

Ukrayna, geçtiğimiz yıl aynı anda 5 sıra kaybederek dünya sıralamasında 34. sırada yer alıyor. Ekosistem kalitesi açısından en yakın rakipler: Yeni Zelanda, Çek Cumhuriyeti, Norveç ve Polonya.

Altı Ukrayna şehri ilk 1000’de yer alıyor

StartupBlink raporuna göre startuplar için en cazip şehirler San Francisco, New York ve Pekin oldu.

Ukrayna şehirlerinden sadece Kiev, bir yılda 16 puan kaybetmesine rağmen ilk 50’de kendine yer bularak 48. sıraya yerleşti. Aynı zamanda Kiev, pazarlama ve satış teknolojileri ile yazılım ve veri açısından dünyanın en iyi yirmi şehri arasında yer almaktadır.

Toplamda, altı Ukrayna şehri ilk 1000’e girdi: Lviv 99 sıra birden yükselerek dünyada 255. sırada yer alırken, Odessa 38 sıra gerileyerek 394. sıraya, Harkov 72 sıra gerileyerek 513. sıraya, Ternopil 63 sıraya gerileyerek 787’ye ve Dnipro 80 sıra gerileyerek 883. sıraya düştü.

Araştırmacıların belirttiği gibi, Ukrayna’nın küresel startup ekosistemi derecelendirmesinde düşüşe yol açan şey, tüm Ukrayna şehirlerinin (99 puan yükselen Lviv hariç) genel düşüşü oldu.

Startup ekosistemlerinde Türkiye ve şehirlerinin yeri

Türkiye ise aynı sıralamada 5 sıra yükselerek Romanya, Letonya ve Lüksemburg’un ardından 44. sırada yer aldı. Küresel şehirler sıralamasında İstanbul 11 sıra yükselerek 69., Ankara 21 sıra düşerek 210., İzmir 61 sıra yükselerek 384., Antalya 38 sıra düşerek 649., Bursa ise 40 sıra yükselerek 799. sırada yer aldı. Ayrıca Gaziantep 816, Eskişehir 948. sıra ile ilk 1000’e giren şehirler arasında yer aldı.

Ukrayna’dan Preply, Grammarly ve Reface startupları öne çıkarken, Türkiye’den Getir, Lzyzico ve Put.io öne çıktı.
Rapora pdf formatında şuradan ulaşabilirsiniz

ukrhaber.com

Caner Cangül

Endüstri Mühendisi. Internet teknolojileri ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin teknik sorumluluğu ve yönetimi yanında editörlük ve çevirmenlik yapmaktadır. 8 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: caner@ukrhaber.com