Ukrayna soğan ihracatını yüzde 40 artırdı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Dünya soğan ihracatı yıllık 115 milyon dolar artarak yılda yaklaşık 4 milyar dolara ulaşıyor. Ukrayna soğan ihracatını şimdiden % 40 artttırdı.

Dünyada soğan ihracatında lider ülke Hollanda, sadece Sahra Altı Afrika ülkelerine yılda yaklaşık yarım milyar dolar değerinde soğan satıyor! Ukrayna ise gerek bu bölgeye gerekse önemli bir soğan ithalatçısı olan Ortadoğu’ya neredeyse soğan tedarik etmemektedir.

Ukrayna, soğan ihracat sevkiyatlarını önemli ölçüde artırdı. Ocak-Mart 2021’de, bir önceki yıla göre %40 daha fazla olan 11 bin ton Ukrayna soğanı dış pazarlara tedarik edildi.

EastFruit analistleri “Romanya, Ukrayna’dan gelen soğanların ana satış pazarı haline geldi. Tüm soğanların %53’ünden fazlası buraya teslim edildi. Ancak 2021’de Ukrayna’dan Irak’a soğan ihracatı neredeyse 4 kat azalarak 1.2 bin tona geriledi. Ukrayna’dan büyük soğan ithalatçıları arasında şunlar da vardı: Belarus, Türkiye, Azerbaycan, Polonya, İngiltere, Estonya, Bulgaristan ve Çek Cumhuriyeti. Kamerun ve Sierra Leone gibi Afrika ülkelerinin Ukrayna soğan ihracatı haritasında yer alması sevindirici. Genel olarak, ihracatın coğrafyası önemli ölçüde genişledi.” dedi.

Ancak, Ukrayna’dan yapılan ihracatın sistematik bir düzende olmadığını belirten analistler “İç piyasada fiyatlar yükselir yükselmez, üreticiler satış pazarlarını çeşitlendirme ihtiyacını tamamen unutuyor ve çoğu zaman ithalatçıların taleplerine cevap vermiyor. Ve bu, taa ki iç pazarda bir sonraki fiyat çöküşüne kadar.” diye ekledi.

ukrhaber.com

Caner Cangül

Endüstri Mühendisi. Internet teknolojileri ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin teknik sorumluluğu ve yönetimi yanında editörlük ve çevirmenlik yapmaktadır. 8 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: caner@ukrhaber.com