Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy yayınladığı bir mesajla, ülkede bir süreliğine acil önlemlerin sıkılaştırıldığını ve özellikle devlet sınırının kapatıldığını ve 28 Mart’tan itibaren yolcu trafiğinin sona erdiğini duyurmuştu.

Devlet Sınır Servisi ve Dışişleri Bakanlığı, 28 Mart itibariyle devlet sınırının kapatıldığını belirtti.

Devlet Sınır Servisi ve Dışişleri Bakanlığı 24 Mart’tan itibaren hükümetin kararı ile Ukrayna’dan turistik amaçlı tüm yolcu uçuşlarının yasaklandığını hatırlattı.

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, koronavirüs pandemisi ile bağlantılı olarak yurtdışına seyahatlerden kaçınmayı önermektedir. Bununla birlikte, acil bir ayrılma ihtiyacı durumunda, bu ancak mevcut karayolu kontrol noktaları aracılığıyla yapılabilir.

27 Mart’tan sonra mevcut kontrol noktalarından araba ile ya da yürüyerek Ukrayna’ya dönmek de mümkün olacak. ( https://dpsu.gov.ua/ua/map adresinden açık sınır kapıları kontrol edilebilir)

Vatandaşların mevcut kontrol noktalarına yürüyerek ulaşmaları durumunda, Devlet Sınır Servisi yerel yetkililerle işbirliği içinde devlet sınırının geçişini ayarlayacaktır.

Peki yabancılar Ukrayna’yı nasıl terkedebilir?

Yabancılar Ukrayna dışına çıkmak istediğinde ülkesinin Ukrayna büyükelçiliğine başvurmalı ve ülkeyi terk etme ve böyle bir ihtiyacın gerekliliği konusunda bilgi vermelidir.

Dışişleri Bakanlığı, başvuran kişilerin sağlığı ve genel sağlık tedbirleri konusunda en iyi kararı vermek amacıyla, söz konusu açıklamaların her birini ilgili devletin büyükelçiliği ile işbirliği içinde değerlendirecektir.

Dışişleri Bakanlığı Ukraynalıların 27 Mart’tan sonraki tarihler için bilet almaması önerilmiş; yurtdışında “sıkışmış” vatandaşlara Ukrayna büyükelçiliği veya konsolosluğu ile iletişim halinde olmaları tavsiye edilmiştir.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com