Ukrayna şehirlerini ziyaret eden Kiev büyükelçisi Harkov gezisini tamamladı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna’nın kuzeydoğu vilayetlerini kapsayan ziyaretini sürdüren Büyükelçi Güldere, Ukrayna’nın ikinci büyük şehri Harkov’da yerel yetkililer, iş adamları ve öğrencilerle buluştu.

25 ve 26 Mayıs günleri Harkov gezisini sürdüren Güldere yaptığı açıklamada yerel yetkililerle olan görüşmesi için “Belediye Başkanı ve Vali Yardımcısıyla görüşerek işbirliği olanaklarını ele aldık. Bölgedeki Türk yatırımlarını değerlendirdik. Şehirde 1000’in üzerinde Türk öğrencinin eğitim görmesinin eğitim işbirliğimiz açısından değerli olduğunu aktararak, bu öğrencilerimizin zaman zaman karşılaşabildiği sorunların nasıl çözülebileceğini konuştuk.” dedi.

Ayrıca Harkov’de okuyan Türk öğrencilerle buluşarak onları dinleyen Güldere, öğrencilerin yurtdışında ailelerinden uzakta okumanın getirdiği zorluklar ve karşılaşabildikleri sorunlar konusunda, Eğitim Müşaviri ve Fahri Konsolosun birlikte desteğe hazır olduklarından bahsetti.

Davet üzerine Harkov Elektronik Mühendisliği Milli Üniversitesini ziyaret ederek, Rektörle görüşmeler yapan Büyükelçilik ekibi, üniversitede Türk yatırımı Lifecell desteğinde kurulan telekomünikasyon laboratuvarları da gezdi.

Kiev Büyüelçiliği Eğitim Müşaviri ve konsolos ise rektör seçimlerinin sürdüğü Karazin Üniversitesi’ni ziyaret ederek temaslarda bulundu.

Harkov’da tekstilden tarıma, inşaattan sanayi ürünlerine bir çok alanda üretim ve ticaret yapan işadamları ile de biraraya gelen Büyükelçilik ekibi yeni projeleri dinledi. Ekip daha sonra Türk Hava Yolları’nın ofisini de ziyaret etti.

Kiev Büyükelçiliği’nin girişinde bulunan Atatürk büstünü geçen sene 10 Kasım’da hediye eden Azerbaycan asıllı Ukrayna Halk Sanatçısı Katib Memmedov’un atölyesini ziyaret eden Büyükelçilik ekibi. dünyanın farklı yerlerinde eserleri sergilenen Azerbaycan asıllı heykeltraş Seyfeddin Gurbanov‘un çalışmalarını da inceledi.

Ukrayna’nın en önemli hava-uzay aracı şirketlerinden FED’i ziyaretleri kapsamında FED Genel Müdürüyle sektörde mevcut işbirliğinin daha da geliştirilmesi olanaklarını ele ele aldılar.

Harkov’da geçen verimli ziyaretlerinin ardından Büyükelçi Yağmur Ahmet Güldere “Harkov yönetimine ve kentteki eski-yeni tüm dostlarımıza gösterdikleri misafirperverlik için teşekkür ediyoruz. Ayrıca sıcak karşılamaları için işadamı ve öğrencilerimize, hazırladıkları kapsamlı program için de Fahri Konsolosumuz Volodimir Biliy’e ve yardımcısı Zeki Aşkar’a gönülden teşekkür ederiz.” dedi.

Büyükelçilik ekibi 27 Mayıs’ta Sumi’de, 28 Mayıs’ta Çernigov’da bulunacak. Bölgede bulunan Türk iş dünyası temsilcileri ve mukim vatandaşlarımız görüşme taleplerini embassy.kiev@mfa.gov.tr adresine telefon numarası da içeren bir e-posta ile yollayabilirler.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com