Ukrayna savaş istemiyor ama barış için güçlü ve yetenekli bir orduya sahip olmalı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy Kiev’de düzenlenen “Ukrayna 30: Ülke Güvenliği” forumunda yaptığı konuşmada NATO’nun temel gereksinimlerini karşılayan Ulusal Sürdürülebilirlik Sistemi Konseptinin geliştirilmesinin tamamlandığını belirtti.

Zelenskiy, araştırmaya göre güvenliğin Ukraynalılar için özgürlük ve adaletle birlikte en önemli üç değerden biri olduğunu kaydetti. Güvenliğin, aynı zamanda devletin varlığının ve bağımsızlığının temel koşulu olduğunu belirterek. “Programımın ana noktalarından biri insan güvenliği ve ulusal güvenliktir. Tüm ihtiyaçları, çıkarları ve fırsatları ile karmaşık bir sosyal sistemin ayrılmaz bir unsuru olarak sağlanması, Ukrayna’nın ulusal güvenlik politikasının temelini oluşturuyor.” dedi.

Eylül 2020’de Ukrayna Milli Güvenlik ve Savunma Stratejisi’ni en yüksek sosyal değerlere dayanarak onayladığını hatırlattı: insan, yaşamı, sağlığı, onuru, haysiyeti, dokunulmazlığı ve güvenliği ve devletin en önemli önceliğinin uluslararası kabul görmüş sınırlar içinde Ukrayna’nın barış, toprak bütünlüğü ve egemenliğinde eski haline getirilmesidir.

Strateji üç ana ilkeye dayanmaktadır: Ukrayna’nın çabalarının ve kaynaklarının odaklandığı çevreleme, istikrar ve işbirliği.

Zelenskiy “Her şeyden önce, Rus saldırganlığını kısıtlamaya ve savaş potansiyelimizi artırmaya devam ediyoruz. Herhangi bir medeni ülke gibi Ukrayna da savaş istemiyor. Ama barış için, kulağa paradoksal gelse de güçlü ve yetenekli bir orduya sahip olmalıdır. Ne de olsa bu bir istikrar garantisi, barışın bir garantisidir ve hiç kimsenin devletimizden kolayca ve tek bir atış yapmadan bir şey almayı düşünmeyeceğidir.” dedi.

Ulusal Güvenlik Stratejisinin öncelikleri arasında savunma ve güvenlik yeteneklerinin güçlendirilmesi, uluslararası destek, saldırgan üzerindeki siyasi, ekonomik ve hukuki baskıların yer aldığını belirterek “Ve ana öncelik, Ukrayna’nın savaşa hazır Silahlı Kuvvetleri. Güvenlik ve savunma sektörünün diğer organlarıyla birlikte hazırlanmış bir askeri rezerv ve etkili bir toprak savunması ülkeyi karada, denizde, havada ve – şu anda çok önemli olan – siber uzayda koruyabilir.” diye devam etti.

Çevreleme politikasının bir parçası olarak Vladimir Zelenskiy, ulusal istikrarı, devletin ve toplumun herhangi bir tehdit ve tehlikeye yanıt vermeye hazır olmasını sağlamanın önemini vurgulayarak “Özellikle yönetişimin sürekliliği ve kritik kamu hizmetlerinin sağlanması, sürdürülebilir enerji temini ile ilgili NATO’nun temel gereksinimlerini sağlayan Ulusal Sürdürülebilirlik Sistemi Konseptinin geliştirilmesi şu anda tamamlanmaktadır; çok sayıda insanın kontrolsüz hareketine etkili yanıt; su ve gıda için sürdürülebilir kaynaklar; kütle kayıplarına tepki; sivil iletişim ve sivil ulaşımın istikrarlı sistemleri. Etkili olmak ve bu hedeflere ulaşmak için Ukrayna’daki NATO Ofisi ile yakın işbirliğimiz var.” dedi.

Cumhurbaşkanına göre, etkileşim politikası çerçevesinde, birbirine bağlı devlet ve devlet dışı kurumlara, sivil topluma, vatandaşlara ve ülkedeki ulusal güvenlik sorunlarını çözmek için tasarlanmış diğer kurumlara dayalı güçlü bir ulusal güvenlik sistemi yasanın öngördüğü şekilde oluşturulmuştur.

Stratejinin güvenlik politikasına sistematik ve bütünsel bir yaklaşım olduğunu ve sadece askeri bileşene odaklanmak olmadığını vurgulayan Zelenskiy “Ukrayna’nın enerji, bilgi, çevre, ekonomi, dış politika ve siber güvenliği başta olmak üzere diğer stratejik planlama belgelerinin geliştirilmesini tamamlıyoruz” dedi.

Vladimir Zelenskiy, Ukrayna’nın güvenlik sisteminin, ana mimarları BM ve NATO olan küresel uluslararası güvenlik sistemi ve Avrupa Birliği, NATO, AGİT ve Avrupa Birliği tarafından oluşturulan Avrupa güvenlik sistemi dahil olmak üzere bölgede daha büyük bir güvenlik sisteminin parçası olduğunu sözlerine ekledi.

Zelenskiy “Yukarıda bahsedilen en yüksek seviyedeki sistemlere ait olmak sadece katılımcılar arasında bir dizi yakın bağ oluşturmakla kalmaz, aynı zamanda ortak güvenlik sorunlarının çözümünde işbirliğini sürdürmek için koşullar yaratır ve tehditlere yanıt vermek için ek fırsatlar sağlar” dedi.

Vladimir Zelenskiy, Ukrayna’nın stratejik rotasının AB ve NATO’ya tam üye olmak olduğunu da yineleyerek “Bu amaçla Ukrayna Silahlı Kuvvetleri ile güvenlik ve savunma sektörünün diğer unsurlarının en kısa sürede müttefik ülkelerin ilgili yapıları ile birlikte çalışabilirliğinin sağlanması ve davetlerin alınarak NATO Üyelik Eylem Planına katılımı planlanmaktadır.” dedi.

Vladimir Zelenskiy’e göre, Ulusal Güvenlik ve Savunma Stratejisinin uygulanması, Ukrayna’nın devlet egemenliğini ve toprak bütünlüğünü olası tüm tehditlerden koruyabilecek yeni bir ulusal güvenliği garanti eden sistemin oluşturulmasına katkıda bulunacak.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com