Ukrayna “Sarı” bölgeye geçiyor. Karantina kuralları yarın nasıl değişecek?

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna gece yarısından itibaren “sarı” karantina bölgesi faaliyete geçecek. Böylece koronavirüs nedeniyle getirilen kısıtlamalar yarın sıkılaştırılacak.

Karantina polisler

“Sarı” bölge ne anlama gelmektedir?

21 Eylül’de TEB ve Acil Durumlar Devlet Komisyonu, tüm Ukrayna’yı uyarlanabilir karantinanın “sarı” bölgesine taşımaya karar verdi. Karar 23 Eylül 00:00’da yürürlüğe giriyor. Karantinanın sıkılaştırılması, ülkedeki kötüleşen epidemiyolojik durumla açıklanıyor. Uzmanlara göre, koronavirüs ile ilgili en kötü durum batı bölgelerinde, özellikle Çernovtsi bölgesinde. Uzmanlar, Ukrayna’nın bu yıl “yeşil” bölgeye geri dönebileceğinden de şüpheli.

Karantina kurallarına göre, “sarı” bölgede aşağıdaki kurallar geçerlidir:

  • Kafelerde bir masaya en fazla 4 kişi oturabilir,
  • Toplu etkinliklerde dört metrekareye bir kişi şeklinde hesaplama yapılır,
  • Sinemalarda ve tiyatrolarda salonlar en fazla yarısı dolu çalışabilir,
  • Fitness merkezleri ve yüzme havuzları 1* metrekareye 1 kişi olacak şekilde çalışabilir.

Ayrıcalıklar

Sarı bölge kısıtlamalarından muafiyet aşılama ile mümkündür. Bu nedenle, personelin %80’i en az bir doz aşı aldıysa, işletme kısıtlama olmaksızın faaliyetine devam edebilir. Ancak ziyaretçilerin de aşılanması gerekir.

Ayrıca Kültür Bakanlığı, tüm sinema, tiyatro çalışanlarının sadece aşı ile değil , PCR testi veya antijen testi ile de çalışabileceğini açıkladı.

Ukraynalıların yüzde 40’ı daimi ikamet için başka bir ülkeye taşınmaya hazır (anket)

Aşı nasıl onaylanır

En az bir doz aşı almış olan Ukraynalılar, Diya uygulamasında bir COVID sertifikası oluşturabilirler. İlk dozdan sonra maksimum 120 gün süreyle “sarı” bir sertifika ve tam bir aşılama kursundan sonra 1 yıl geçerli “yeşil” bir sertifika verilmesi şart koşulmuştur.

Ayrıca COVİD geçirmişler ise 160 gün geçerli sertifika alabilir. Dijital Dönüşüm Bakanlığı, bunları Ekim ayında piyasaya sürmeyi planlıyor. Negatif PCR testleri de 72 saat geçerli bir COVID sertifikası olacaktır.

Okullar

Karantina kurallarına göre, öğretmenlerin %80’inin en az bir doz aşı olması şartıyla okullar çalışabilecek. Ek olarak, bir PCR testine izin verilir.

Aynı zamanda, bazı bölgesel eyalet yönetimleri, öğretmenlerin aşı normunu karşılayan okulların karantinaya alınacağını ve uzaktan eğitime geçmeyeceğini bildirdi.

Dijital Dönüşüm Bakanlığı Ukrayna nüfus sayımı hazırlıklarının detaylarını açıkladı

Ulaşım

“Sarı” bölge, ulaşımda kısıtlamalar getirmemektedir. Toplu taşıma eskisi gibi çalışmaya devam edecek.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com