Ukrayna, sahte ilaç cezalarını sertleştirdi

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Verkhovna Rada, 5 yıldan başlayıp ömür boyu hapis cezasına varan yeni cezalar getiren sahte ilaçlarla ilgili yasa tasarısını oyladı.

Delo.ua’nın verdiği haberde Verkhovna Rada, ilaçların tahrif edilmesiyle ilgili suçlar için 5 yıldan, ömür boyu hapis cezasına varan şekilde cezalar verilmesi ile mülklere el koyma ihtimalini de getirdi. 363 milletvekili, ilgili tasarıya bütün olarak kabul edilmesi yönünde oy verdi.

Kanun tasarısının normuna göre, pazarlama amacıyla üretim, satın alma, nakliye, devir, depolama veya açıkça sahte ilaçların satışları 5 ila 8 yıl hapis cezası ile cezalandırılır.

Aynı eylemler art arda veya önceki kişi veya bir grup kişi tarafından veya resmi görevliler tarafından kötüye kullanım, doktor veya eczacı tarafından veya büyük çapta dağıtım yoluyla -internet ortamı dahil olmak üzere-, sahte ilaçlar uzun vadeli bir insan sağlığı bozukluğuna sebep oluyorsa, suça karışanlar mülkiyetlerine el koyma ile 8 ila 10 yıl boyunca özgürlükten yoksun bırakılarak cezalandırılır.

Bakınız: Ukraynalılar İlaçların Orijinalliğini Akıllı Telefondan Kontrol Edebilecek

İlaçların tahrif edilmesiyle ilgili eylemler, bir kişinin ölümüne veya ölüme giden ağır sonuçlara neden oluyorsa veya özellikle büyük ölçüde yapıldıysa, şahıslara mülküne el koyma ile ömür boyu hapis cezası verilir.

Sahte ilaçları gönüllü olarak teslim alan, edinimlerinin kaynağını belirten veya dolaşımına ilişkin suçların ifşa edilmesine katkıda bulunan bir kişi, pazarlama amaçlı alım, taşıma, devir veya depolama, açıkça sahte ilaçların satılması, Ukrayna’ya ithal edilmesi, Ukrayna’dan ihraç edilmesi, ülkeden geçiş durumlarında (bu tür eylemler insan yaşamı veya sağlık için bir tehdit oluşturmamışsa). bu suçlardan muaf tutulur.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com