Ukrayna, Rusya’ya yaptığı mal ihracatını yüzde 78 oranında azalttı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

2013’ten 2019’a Ukrayna mallarının Rusya Federasyonu’na ihracatı %78 azalırken, Avrupa Birliği ülkelerine %24 arttı. Özellikle, bu göstergeler Ukrayna ve AB arasındaki Ortaklık Anlaşması’ndan etkilenmiştir.

export-import

Kiev Ekonomi Okulu Başkanı ve Cumhurbaşkanlığı Ofisi Danışmanı Timofiy Milovanov, Ukrayna 30. Uluslararası Politika Tüm Ukrayna Forumu sırasında bu konu hakkında bir değerlendirme bulunurken “2013’ten 2019’a Avrupa Birliği’ne mal ihracatı yüzde 24 artarken, Rusya Federasyonu’nda yüzde 78 azaldı. 2020 yılı pandemi yılı olduğu için saymıyoruz. Yani, Avrupa Birliği’ne ihracatı artırdık ve Rusya Federasyonu’na azalttık; ancak genel olarak, Rusya’ya yapılan ihracattan kaynaklanan bu kayıpları AB’nin pahasına yerine koymayı henüz başaramadık. Ama bunun olacağına eminim.” dedi.

Küresel mutluluk düzeyi raporu haritalandı: Ukrayna ve Türkiye’nin yeri

Danışmana göre, bugün Avrupa Birliği, yaklaşık %40’lık bir payla Ukrayna’nın en büyük ticaret ortağıdır. Başta Çin olmak üzere Asya pazarının payı da hızla artarken 2019 itibariyle %33’e ulaştı. Rusya’nın payı, daha önce %23 iken %6’ya düştü.

Anlaşmanın imzalanmasından sonra piyasayı etkileyen başlıca değişiklikler arasında Ukrayna, metaller ve madenler yerine daha fazla tarımsal ve hazır gıda ürünleri ihraç etmeye başladı.

Milovanov “Ortaklık Anlaşmamız, siyasi, ekonomik ve yatırım gibi bilinen tüm faktörlere ek olarak, AB’deki Rusya Federasyonu ile dış ticaretimizi bizim için uygun koşullarda yeniden yapılandırmamıza izin veriyor. Ülke içindeki pazarlar üzerinde de yapısal bir etkisi var.” dedi.

ukrhaber.com

Ukraynalılar yılın ilk çeyreğinde kazandıklarından fazlasını harcadı

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com