Ukrayna, Rusya’nın işgal altındaki Kırım’da işlediği suçlarla alakalı Türkiye’ye bilgi verdi

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna, Rusya’nın işgali altındaki Kırım yarımadasındaki mevcut durum, özellikle de toprakların yasadışı askerileştirilmesi, insan hakları ihlalleri ve demografik durum hakkında Türkiye’yi bilgilendirdi.

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı İkinci Bölgesel Daire Başkanı Vasiliy Zvariç, Ankara’da yapılan Quadriga format istişarelerinin sonuçlarının ardından “İşgal altındaki Kırım’daki gerçek durum, Rus işgal birliklerinin sayısındaki artış ve insan hakları ihlalleri, yarımadadaki demografik durum hakkında Türk tarafına bilgi verdik.” dedi.

Toplantıda sadece Ukrayna’nın değil, daha geniş bir formatta – tüm Karadeniz bölgesinin güvenliği tartışıldığını belirten Zvariç “Güvenlik ve Türk tarafına yönelik tehdit değerlendirmelerimiz aslında örtüşüyor. Ve bu, stratejik ortaklar olarak bizim için çok önemli, çünkü Karadeniz bölgesinde güvenlik, iki büyük deniz gücü olarak ortak sorumluluğumuzdur.” dedi.

Ona göre Türkiye, Kırım platformunun faaliyetlerinde, hem 23 Ağustos’ta planlanan zirvenin nihai belgelerinin hazırlanması da dahil olmak üzere anlamlı, hem de girişimi bir güçlendirme platformu olarak tanıtmak, Kırım’ı işgalden çıkarmak için uluslararası çabalar içerisinde siyasi faaliyetlerde aktif rol almaya hazır.

24 Mart’ta Ankara, Quadriga ikili etkileşim formatının ulusal koordinatörlerinin siyasi ve savunma istişarelerine ev sahipliği yaptı. Ukrayna tarafından istişarelere Ukrayna Dışişleri Bakanlığı İkinci Bölgesel Daire Başkanı Vasiliy Zvariç ve Ukrayna Savunma Bakanlığı Stratejik Planlama Dairesi Müdürü Yuriy Punda katıldı.

Türk tarafını Türk Dışişleri Bakanlığı Avrasya Ülkeleri Daire Başkanı Yonet Can Tezel ve Milli Savunma Bakanlığı Savunma ve Güvenlik Genel Müdür Yardımcısı Tuğgeneral Özgür Özcan Altunbulak temsil etti.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com