Ukrayna, Rusya’dan patates ithalatıda rekor üstüne rekor kırıyor

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Kasım 2019’da da, Ukrayna patates ithalatı konusunda bir kez daha rekor kırdı. Bir ayda, ülkeye eylül ayından bile fazla olarak 46 bin ton patates ithal edildi. Ekim ayına göre ithalat hacmi yarı yarıya azalmış olsa da, ithalat hacmi 2018 yılı Kasım ayına göre 15 bin kat fazla oldu.

APK Inform Meyve ve Sebze Proje Müdürü Aleksandr Khorv “Ukrayna patatesleri depoda bozulup ucuzlaştıkça durum talihsiz bir hal almaya devam ediyor. Rus patatesleri aktif olarak zincir marketlerde, marketlerde, pazarlarda ve tezgahlarda satılıyor. Ürün fiyatlarında iki kattan fazla bir fark var ve bu durumdan para kazanma şansını kaçırmayan ithalatçılar bunun için suçlanamaz.” dedi.

Ayrıca, yerel ürünlere olan talebin oldukça düşük olduğunu belirtti. Bu aynı zamanda Ukrayna Meyve ve Sebze Birliği Geliştirme Direktörü Katerina Zvereva’nın tarafından da onaylandı. “Patates yetiştiricilerimiz, ürünlere olan talebin düşmesinden ve fiyatların düşmeye başladığından şikayet ediyor. Ancak fiyatların düşmesi, tüketici talebinin artmasına neden olmuyor, çünkü birçok tüketici Eylül ayında, fiyatların şimdiki seviyesinden üç kat daha yüksek olduğu zamanlarda patates satın aldı ve bu patatesleri tüketmeye devam ediyor.” dedi.

Katerina Zvereva “Birçok tüketici için, özellikle küçük şehirlerde ve kasabalarda, bu patates ilkbahara kadar yeterli olabilir. Ancak büyük şehirlerdeki tüketicilerin Ocak-Şubat aylarında patates almaları daha yüksek ihtimal.” dedi .

EastFruit analistlerine göre, Ekim-Kasım aylarında, perakende patates satışlarının yarısı esas olarak Rusya Federasyonu’ndan ithal edilenler. 2019/20 sezonunun ilk yarısında (Temmuz-Kasım 2019), Ukrayna’ya patates ithalatı 188.4 bin tona ulaştı, bu rakam önceki sezonun aynı dönemine göre 700 kat daha fazla!

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com