Ukrayna, Rus varlıklarına el konulmasından 300 milyar dolar bekliyor

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna, Rusya Federasyonu’nun yurtdışındaki varlıklarına el konulması sonucu oluşacak özel bir fon oluşturulması çağrısında bulunuyor. Fonlar savaş sonrası Ukrayna’nın yeniden yapılandırılması için kullanılacak

Ukrayna, diğer devletlere, 24 Şubat’tan sonra yurtdışındaki tüm Rus varlıklarına el konulması ile oluşturulacak bir fon oluşturmalarını teklif ediyor. Savaştan sonra Ukrayna’yı restore etmek ve tazminat ödemek için kullanılacak yüz milyarlarca dolar sözkonusu.

Beyaz Saray, Ukrayna’nın kaybettiği tüm bölgeleri geri kazanabileceğinden emin değil

Başbakan Denis Şmigal tarafından 28 Haziran’da Bakanlar Kurulu toplantısında açıklandığına göre, fon yaklaşık 300 milyar dolarlık bir Rus parasını içine alabilir. Tüm bu varlıkların yurtdışında dondurulması ve müsadere edilmesi, Rusya Federasyonu’nun cezalandırılması için atılacak adımlardan biri olacaktır.

Başbakan “Rusya’ya Ukrayna lehine tazminat ödeme fırsatı bırakacağız, ancak bu pek mümkün değil. Bu nedenle, varlıklarına ve mallarına el konulmasına gideceğiz. Aynı şey Ukrayna’daki tüm Rus varlıklarına el konulması için de geçerli.” diyerek uluslararası tahkimde hiçbir sorunun ortaya çıkmaması için her şeyin “usul olarak doğru” yapılacağını da sözlerine ekledi.

Rus parasına el koymaya karar veren ilk ülkelerden biri, özel bir yasada gerekli değişikliklerin yürürlüğe girdiği Kanada oldu. 24 Şubat-7 Haziran tarihleri arasında Kanada makamları toplamda 123 milyon dolarlık Rus varlıklarını dondurdu.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com