Ukrayna, Rus gizli servisine çalışan bir istihbarat generalini gözaltına aldı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna Güvenlik Servisi (SBU) basın servisinden yapılan açıklamada, kurumda “general” rütbesiyle çalışan Valeriy Şaytanov’un Rus istihbarat servisi FSB’nin elemanı olduğu iddiası üzerine gözaltına alındı.

Vatana ihanetten ve terörist eylemlerde bulunduğundan şüphelenilen SBU generali Valeriy Şaytanov bugün gözaltına alındı. Özellikle, Rus özel istihbaratının talebi üzerine tanınmış bir gönüllü olan Adam Osmayev’in suikastını planladığı iddia edildi.

SBU, Şaytanov’un Rusya Federasyonu Federal Güvenlik Servisi’nin bir ajanı olduğunu kanıtlamak için ses ve video kayıtları da dahil olmak üzere pek çok kanıtı topladı.

Ukrayna Güvenlik Konseyi Başkanı Ivan Bakanov “Ne yazık ki, Onur Devrimi’nden sonra general rütbesini alan ve Ukrayna’yı savunmak zorunda kalan kişi, aslında ona karşı çalışmış. Karmaşık, uzun süreli, çok katmanlı bir özel operasyon gerçekleştirdik. Bu, gizli servisimizin üstün bir başarısıdır.” dedi.

SBU’un çalışmalarına yeni yaklaşımlar getirmenin önemli sonuçlar verdiğinin bir kanıtı olduğunu belirten Bakanov. “SBU’yu sadece daha verimli hale getirmekle kalmıyor, aynı zamanda temizliyoruz. Karşı istihbarat ve ulusal güvenlik konularına odaklanıyoruz. Hangi pozisyonda olduklarına bakılmaksızın ülkeyi savunmaya ve hainleri tespit etmeye devam edeceğiz ”dedi.

Soruşturma ayrıca, General Şaytanov’un Rus özel hizmetlerinin isteği üzerine Ukrayna topraklarında terörist eylemler yürütmeyi planladığına dair tartışılmaz kanıtlar elde edildi. Bunun için FSB temsilcisi kendisine 200 bin dolar para ve Rus pasaportunu garanti etti. Şaytanov özellikle eski özel kuvvetler arasından özellikle seçilmiş ve bu durum dava hazırlık dosyasında açıkça belgelenmiştir.

Kaynak: ssu.gov.ua

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com