Ukrayna rekor ihracatın ardından soğanı ithal etmeye başladı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Özbekistan’dan ithal edilen soğanların ilk sevkiyatları şimdiden Ukrayna toptan pazarlarına girdi.

EastFruit analistleri tarafından hazırlanan raporda “Ukrayna’da Özbekistan’dan gelen soğanların yerel olarak üretilen soğanlardan %15-25 daha pahalı olmasına rağmen, onlara olan talep oldukça yüksek. Piyasa katılımcılarının açıkladığı gibi, Ukraynalı alıcının ithal soğan için daha fazla ödemeye istekli olmasının ana nedeni, Özbek soğanlarının daha yüksek kalite parametrelerine sahip olmasıdır.“ denildi.

Şu anda Ukrayna’da soğan fiyatları Doğu Avrupa’daki diğer tüm ülkelerden daha yüksek bir fiyata satılmaktadır. Sadece Belarus’ta soğan toptan fiyatları Ukrayna ile karşılaştırılabilir. Tacikistan ve Özbekistan’da artık Ukrayna’dan iki kat daha ucuza soğan satın alınabilmektedir. Ancak tüketici fiyatlarındaki fark çok yüksek değil.

Diya’da bir COVID sertifikasının gerçekliği nasıl kontrol edilir? (video)

Uzmanlar lojistik fiyatlarının etkisiyle ithal soğanın yerel soğandan daha pahalı olduğunu belirterek “Bu nedenle Orta Asya’dan gelen ilk soğan sevkiyatı, Ukrayna pazarında yerel ürünlerden daha yüksek bir fiyata sunuluyor” diye açıkladı.

Aynı zamanda son haftalarda Özbekistan ve Tacikistan’da soğan fiyatlarında aşağı yönlü bir trend oluştuğunu belirten uzmanlar “Ukraynalı tüccarlar, yakın gelecekte çiftçilerin uzun süre depoda bekletemeyecekleri soğanların bitmesinin ardından fiyatların hızla artmaya başlayacağına inanıyor. Bu nedenle, Orta Asya’da depolanan soğanların satın alınması için kış aylarında teslimatlı olarak aktif olarak sözleşmeler yapıyorlar.” dedi.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com