Ukrayna refah sıralamasında 92. sırada, Türkiye ise 94

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Legatum Enstitüsü tarafından yapılan bir çalışmadan elde edilen verilere göre dünyanın 164 ülkesini kapsayan dünya refah sıralamasında Ukrayna 92. sırada yer alırken, aynı sıralama Türkiye ise 94. sırada kendine yer buldu.

Ukrayna refah sıralamasında 92. sırada

Ukrayna’daki ana bozulmalarda toplantı ve dernek kurma özgürlüğünün büyük ölçüde zarar görmesi ile Donbass bölgesindeki savaşın etkisi oldu. Bu ise kişisel özgürlükler ve güvelik konularında ülke için negatif puan oldu. Raporda;

“Doğu Avrupa, artan sosyal hoşgörüye rağmen, tüm bölgelerde kişisel özgürlüklerde en büyük bozulmayı gördü. Toplantı ve dernek kurma özgürlüğü özellikle Ukrayna (93.), Macaristan (101.) ve Polonya’da (65.) etkilendi. İfade özgürlüğü ve bilgiye erişim de son iki ülkede geriledi.” denildi.

Raporun yazarları, Doğu Avrupa’daki genel güvenlik seviyesinin Ukrayna’daki savaş nedeniyle kötüleştiğini de vurguluyor. Savaş sırasında 13 binden fazla insanın öldüğü ve 1.6 milyondan fazla Ukraynalı’nın ülke içinde yerinden edilmiş kişi olduğu kaydedildi.

Benzer şekilde Türkiye, güneyinde Suriye’deki durum ve terör örgütü ile çatışmalar nedeniyle güvenlik konusunda negatif olarak puanlandırıldı. Ayrıca raporun yazarları Türkiye’nin ülke yönetimi konusunda anti demokratik uygulamaların arttığını ve bunun 2010 yılına göre yönetim alanında 57 sıra birden düşüşe neden olduğunu belirtti.

Ukrayna, kişisel özgürlük düzeyi sıralamasında – 85., güvenlik – 144., hükümet yönetimi – 73., sosyal sermaye – 147., yatırım ortamı – 119., işletmelerdeki koşullar – 74., erişim pazar ve altyapı – 77., ekonomi kalitesi – 91., yaşam koşulları – 69., sağlık – 115., eğitim seviyesi – 38., çevre – 110.

Türkiye ise kişisel özgürlük düzeyi sıralamasında – 154., güvenlik – 147., hükümet yönetimi – 118., sosyal sermaye – 141., yatırım ortamı – 57., işletmelerdeki koşullar – 59., erişim pazar ve altyapı – 54., ekonomi kalitesi – 70., yaşam koşulları – 52., sağlık – 70., eğitim seviyesi – 89., çevre – 97.

2019 ile karşılaştırıldığında, Ukrayna genel sıralamada dört sıra yükselirken, Türkiye 2 sıra gerilemiştir.

Danimarka bu yılın sıralamasında lider olurken Norveç, İsviçre, İsveç, Finlandiya, Yeni Zelanda, Almanya, Lüksemburg ve Avusturya ilk 10 içerisinde yer almaktadır.

En kötü durum Güney Sudan, Orta Afrika Cumhuriyeti, Yemen, Çad, Somali, Afganistan, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Eritre, Sudan ve Suriye olmuştur.

Rapora şuradan ulaşabilirsiniz.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com