Ukrayna, Polonya ve ABD gaz anlaşması imzaladı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna, Polonya ve ABD temsilcileri, bölgesel gazda arz güvenliğini güçlendirmek için bir işbirliği anlaşması imzaladı.

Polonya Hükümeti’nin Stratejik Enerji Altyapısı İşleri Komisyonu’ndan Peter Naimsky, anlaşmanın amacının bu konuda Rusya’ya bağlı olan Ukrayna’ya gaz tedarikini çeşitlendirmek olduğunu belirtti. Böyle bir fırsat, Swinoujs’da sıvılaştırılmış bir gaz terminalinin geliştirilmesi ve Polonya’yı Norveç’e bağlayacak Baltık Boru doğalgaz boru hattının inşası sonucunda açılacaktır.

Anlaşmaya göre, 2021’de Polonya, Ukrayna’ya 6 milyar metreküp gaz tedarik edebilecek. Naimsky’ye göre, Polonya şu anda Ukrayna’ya yaklaşık 1,5 milyar metreküp gaz tedarik edebiliyor.

Ayrıca bakınız: Ukrayna Hükümeti Doğalgaz Fiyatlarını% 25 Düşürdü

“İki yılda, Swinoujs’daki gaz limanı kapasitesi % 50 artacak ve 7.5 milyar metreküp olacak. Bu sayede Ukrayna’nın ABD’den sıvılaştırılmış gaz alması mümkün olacak ya da Ukrayna, Polonya Petrol ve Gaz Şirketi’nden gaz satın alabilecek.” dedi.

Ukrayna Ulusal Güvenlik ve Savunma Konseyi Sekreteri Aleksander Danilyuk, Rusya’ya bağımlılığın yalnızca ekonomik değil, aynı zamanda siyasi sonuçlara da sahip olduğunu belirtti.

“Tek çıkış yolu tedarik ağını çeşitlendirmek. Bu nedenle, bir sonraki adım, diğer ülkelerden, özellikle de ABD’den, sıvılaştırılmış gaza erişim olasılığıdır.” dedi.

Buna karşılık, Birleşik Devletler Enerji Bakanı Rick Perry Birleşik Devletlerin Polonya’yı Rus gazına olan bağımlılığını azaltmak ve hammadde tedarikini sağlamaya yardımcı olacağını belirtti. Perry’e göre, Polonya’nın yardımıyla, sıvılaştırılmış gaz Ukrayna’nın Rus doğal gaz arzını kısıtlama tehdidinden kaçınmasına da yardımcı olabilir.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com