Ukrayna pazar günü Kutsal Üçlü Birlik bayramını kutlayacak

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

7 Haziran Pazar günü Ukrayna Ortodoksları Kutsal Üçlü Birlik bayramını kutlayacak. Bu bayramın diğer isimleri Hamsin Yortusu, Kutsal Ruh’un Yükselişi ve Yeşil Pazar şeklindedir.

Kutsal Üçlü Birlik bayramını

Hristiyan inancına göre tek bir Tanrı olmakla birlikte Tanrı, Baba, Oğul ve Kutsal Ruh olmak üzere, üç farklı kişilikte bulunuyor ve bu üç kişilik birbirinden ayrılmadan tek bir Tanrı olarak varlığını sürdürüyor.

Kutsal Üçlü Birlik, yani teslis Baba Tanrı, Oğul Tanrı ve Kutsal Ruh Tanrı’yı yücelten büyük Hıristiyan bayramlarından biridir.

Paskalya‘dan sonraki 50. gün ve Göğe Yükseliş’ten sonraki onuncu günde kutlanır. Bu günde Kutsal Ruh’un elçilere indiği ve Mesih’in inancını tüm dünyada farklı dillerde vaaz etmeye başladığına inanılır..

Bu bayram 381 yılındaki İkinci Ekümenik Konsey’de onaylanarak resmi olarak kutlanmaya başladı.

Ukrayna’da Üçlü Birlik Bayramı Kutlamaları ve Gelenekler

Üçlü Birlik Bayramı arifesinde, yani Cumartesi günü, Ukraynalılar ölen akrabalarının anısını onurlandırmak için mezarlık ziyaretleri yaparlar. Mezarlıkları temizlerler ve dua okurlar.

Kiliselerin içi yeşillik ve ağaç dalları ile dekore edilirken, papazlar yeşil kıyafetler giyerler.

Ayrıca Ukraynalılar evlerini çeşitli yeşil bitki ve ağaçlarla süslerler.

Kiliselerde ayin sırasında kullanılan yeşillikler tüm yıl boyunca saklanarak tıbbi amaçlar için de kullanılır.

Geleneksel olarak ise Pazartesi günü, birçok halk geleneği ile ilişkili olarak Kutsal Ruh Günü kutlanır. “Kavak sürmek”, “Söğüt sürmek”, “Çalı sürmek” ayini yapılır; kızlar kendi aralarından en güzel kızı seçerek, kolyeler ve çiçekler ile süsleyerek, köy içerisinde yüksek sesle şarkılar söyleyerek dolaşırlar.

Üçlü Birlik’ten bir hafta sonra, bu sene 15 Haziran ve 11 Temmuz tarihleri arasında 27 gün sürecek olan Aziz Pavlus Orucu (Petrov Post) başlayacak.

Kaynak: ukrinform

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com