Ukrayna patates ithalinde rekor kırdı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Devlet İstatistik Servisi verilerine göre Ağustos ayında Ukrayna, 4.3 bin ton patates ithal ederek, toplam 795 bin dolar ödedi.

Aylık ithalat rakamının Ukrayna’nın bağımsızlığına kavuştuğundan beri en yüksek patates ithal rakamı olduğu ve Ukrayna’nın bir yılda yapması gereken ithalatı bir ayda yaptığı belirtildi.

Yayınlanan raporda “Önceki 2 sezonda patates hasadı oldukça iyi geçti ve yıllık ithalat ihtiyacı 3-5 bin ton ile sınırlı kaldı. Hasatın düşük olduğu mevsimlerde, Ukrayna’nın ithalat ihtiyacı 15-18 bin tondur, ancak o yıllarda bile Ağustos ayında hiç patates ithal etmiyoruz. Ağustos ve Eylül, Ukrayna’nın kendi patatesinin tedarikinin yapıldığı dönemdir. Bu yıl, sert hava koşulları nedeniyle patates çeşitleri birkaç hafta gecikmeyle piyasaya girdi. Bu nedenle, Ağustos ayında fiyatların çok daha düşük olduğu Belaruslu ithalatçılara avantaj sağladı.” denildi.

Bakınız: Ukrayna’da ekmek fiyatları

Raporda ayrıca 17 Eylül’de toptan pazarda patateslerin kilogram başına 8-10 UAH’da satıldığını – bir önceki yıla göre, fiyatların üç katına çıktığını- ve bugün 18 Eylül’de kilogram başına 8 ila 11 UAH olduğu da belirtildi.

Kaynak: shuvar.com

Caner Cangül

Endüstri Mühendisi. Internet teknolojileri ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin teknik sorumluluğu ve yönetimi yanında editörlük ve çevirmenlik yapmaktadır. 8 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: caner@ukrhaber.com