Ukrayna pasaportu almak için diğer ülke vatandaşlığından çıkmak gerekmeyecek

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Devlet Göçmenlik Hizmetleri başkanı Maksim Sokolyuk, Avrupa Gerçeği ile yaptığı röportajda, vatandaşların iki pasaporta sahip olmalarına izin verecek, ancak “tek vatandaşlık” Ukrayna Anayasasında kalacak dedi.

Delo.ua’nın haber.ne göre, “Tek vatandaşlık” anayasal norm olarak devam edecek: Bu, başka bir devletin pasaportuna sahip olmalarına rağmen, insanları sadece Ukrayna vatandaşı olarak algılamaya devam edeceğimiz anlamına geliyor. Ve değişiklik, Ukrayna pasaportu almak için başka bir vatandaşlıktan çekilme talebinde bulunmayacağımız anlamına gelmektedir.” dedi.

Belli kısıtlamaların göç riski taşıyan ülkeler için geçerli olacağını belirtti. Devlet Göç Hizmetleri başkanına göre, özellikle Rusya Federasyonu için kısıtlamalar uygulanacak.

Devlet Göçmenlik Hizmetleri başkanı, çifte vatandaşlığın bir şekilde “Ukrayna’ya göç programı” olduğunu da açıkladı.

“Nüfusu kaybediyoruz, çok sayıda ekonomik sebeplerle göçmen verdik. Bu nedenle belirli göçmen kategorilerine açık olmalıyız:“ Ukrayna’ya gel. ”Şimdi, dünyanın çok az bir ülkesinde, çeşitli tahminlere göre, Ukrayna’da doğmuş ya da ebeveynleri Ukrayna’da doğmuş 5-15 milyon etnik Ukraynalı var. Birçoğu Ukraynaca biliyor. Bunların topluma entegrasyonu basit olacak.” dedi.

İlgili tasarı Verkhovna Rada’ya çoktan gönderildi, ancak hala görüşülecek ve değiştirilebilecek, Ukrayna’da çifte vatandaşlığı yasallaştıracaklar.

“Cumhurbaşkanı adına, Dışişleri Bakanlığı gerekli projelerin hazırlanmasından sorumludur, ancak göç hizmeti de söz konusudur. İlk adım çoktan atılmıştır: 2590 sayılı cumhurbaşkanlığı tasarısı Verkhovna Rada’ya sunulmuştur. Bu belgenin mecliste görüşülmesi muhtemeldir ve değiştirilemez. Bu konuda ek projeler olması mümkün ”dedi.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com