Ukrayna Ortodoks Kilisesi Metropoliti Törenle Görevine Başladı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna’nın Moskova’dan bağımsız yeni kilisesinin başına Metropolit Epifaniy getirildi. Ukrayna’nın Ortodoks Kilisesi Fener Rum Ortodoks Patrikhanesi’nin izni ile kurulmuştu.

Fener Rum Patrikhanesi’nin izni ile kurulan Ukrayna Ortodoks Kilisesi’nin başına Metropolit Epifaniy getirildi.

Metropolit Epifaniy için başkent Kiev’deki 11’inci yüzyıldan kalma Ayasofya Katedrali’nde tören düzenlendi. 40 yaşındaki Metropolit Epifaniy, Moskova’nın Ukrayna’daki kilise üzerindeki etkisine karşı olan isimler arasında yer alıyor.

Törene katılan Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko, kilisenin devletten bağımsız olacağını söyledi. Ukrayna’daki televizyon kanalları tarafından canlı yayınlanan törende konuşan Poroşenko, Metropolit Epifaniy’nin görevi üstlenmesini Ukrayna’da bağımsız bir kilise kurma sürecinin tamamlanması olarak tanımladı.

Poroşenko, 31 Mart’ta yapılacak seçimler öncesinde Ukraynalılara bağımsız bir kilise kurulması sözü vermişti. Poroşenko, bir dönem daha devlet başkanlığı yapmak için yarışıyor.

Bağımsızlık İzni Fener Patrikhanesi’nden Çıktı

Patrik Bartholomeos tarafından yönetilen İstanbul’daki Fener Rum Ortodoks Patrikhanesi, Ukrayna Ortodoks Kilisesi’nin Rus Ortodoks Kilisesi’nden ayrılma talebini, Ekim ayında kabul etmişti.  Ekümenik Patrik Bartholomeos kilisenin bağımsızlığını belgeleyen ve “tomos” adı verilen kararnameyi, geçtiğimiz ay Metropolit Epifaniy’e Aya Yorgi Kilisesi’nde düzenlenen ayinle teslim etmişti.

Ukrayna’daki kilise üzerinde 300 yılı aşkın süredir devam eden etkisini kaybeden Moskova’daki kilise tepkisini, İstanbul’daki patrikhane ile tüm bağlarını koparma kararı alarak göstermişti.

Rusya’nın Kırım’ı ilhakı ve Moskova destekli muhaliflerin Ukrayna’nın doğusunda 2014 yılında başlattıkları ayaklanma, Ukrayna’da bağımsız kilise isteyenlerin sayısının artmasına neden olmuştu.

Kaynak: Deutsche Welle Türkçe

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com