Ukrayna, ömür boyu hapis cezasına çarptırılan mahkum sayısında Avrupa’da lider konumda

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna cezaevlerinde 1,536 müebbet hapis cezasına çarptırılmış mahkum bulunmaktadır.

Фото: Думская

Verkhovna Rada’nın insan hakları yetkili temsilcisi Lyudmila Denisova Ukrayna’nın müebbet hapis cezasına çarptırılan kişi sayısı bakımından Avrupa ülkeleri arasında lider durumda olduğunu belirtti.

Ukrayna’daki BM İnsan Hakları İzleme Misyonu başkanı Matilda Bogner ile yaptığı görüşmede konuya değinen Denisova “Müebbet hapis cezasına çarptırılan kişilerle ilgili olarak ulusal mevzuatın insancıllaştırılmasını tartıştıklarını, çünkü bugün Ukrayna’nın müebbet hapis cezası alan 1,536 kişi ile Avrupa ülkeleri arasında lider durumdadır.” dedi.

Ukrayna’da ilk donlar bekleniyor: Hava tahmincileri tarihi belirledi

Denisova, aralarında yeni keşfedilen koşullar nedeniyle AR Kırım Temyiz Mahkemesi’nin 26 Kasım 2004 tarihli kararının yeniden gözden geçirilmesini yıllardır bekleyen vatandaş S.’nin de bulunduğunu kaydeden Denisova. “Ceza davası geçici olarak işgal edilen Kırım’da ve uluslararası anlaşmalarda davaların devrine ilişkin bir norm bulunmadığından, Rusya Federasyonu onları Ukrayna’ya vermeyi reddediyor. dedi.

Ombudsmana göre, Ukrayna mevzuatı artık ömür boyu hapis cezasına çarptırılan mahkumları cezalarını daha fazla çekmekten kurtulabilmesi için etkili bir mekanizma sağlamıyor ve onları belirli bir süre sonra mahkeme kararının gözden geçirilmesini sağlacak şekilde sözde umut hakkından mahrum ediyor.

Denisova, ömür boyu hapis cezasına çarptırılan kişilerle alakalı olarak “Bayan Bogner, ikinci okumada 4048 ve 4049 sayılı yasa tasarılarının Ukrayna Verkhovna Rada tarafından kabul edilmesinin ve genel olarak bu sorunun çözülmesine yardımcı olacağını bildirdi. Ardından Ukrayna mevzuatının erken tahliye konusunda AİHM uygulamasına uygun olacağı bilgisini verdi.” dedi.

Ukrayna Donbass ve Kırım’da Rus pasaportu dağıtılması sebebiyle çifte vatandaşlık getiremez

ukrhaber.com

Caner Cangül

Endüstri Mühendisi. Internet teknolojileri ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin teknik sorumluluğu ve yönetimi yanında editörlük ve çevirmenlik yapmaktadır. 8 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: caner@ukrhaber.com