Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Kıbrıs, sermayenin Ukrayna’dan off-shore hesaplara çekilmesine izin veriyor.

Rbc.ua’nın haberine göre, “Şemalar” programı gazetecileri Ukraynalı politikacılar ve oligarkların şirketlerini neden Kıbrıs’a yerleştirdiklerini açıkladı.

Vladimir Zelenskiy‘nin şirketleri 2019 yılına kadar Kıbrıs’ta yerleşik Green Family Ltd ve Aldorante Limited’e aitti. İlki Rusya’daki üç film şirketine aitken, Zelenskiy daha sonra bunu Kvartal-95 Studio’nun yazarlarından birine devretti. Bu dönemde gazeteciler şirketin izini süremedi.

Aldorante Limited ise Zelenskiy’e aitti. Başkan ve ailesinin yaşadığı Kiev’deki Gruşevskogo’da bir daire görünmekteydi. Şirket, “yatırım amaçlı gayrimenkullerin ve finansal faaliyetlerin sürdürülmesi” ile uğraşıyor görünmekteydi. Ancak, hiç kimse bu şirketi de duymamıştı. Nisan 2019’da Zelenskiy, şirketi, sahibi görünen Kıbrıs vatandaşı üzerinden aldı ve şirketin 1,000 avro değerindeki hisselerini karısına devretti.

Ayrıca Kıbrıs’taki CEE Confectionery Investments, eski cumhurbaşkanı Petro Poroşenko‘ya aitti. Cumhurbaşkanlığının ilk döneminde bilinmeyen bir yere devredildi.

Kıbrıs’ta şirketleri bulunan oligarklar ve şirketleri de şöyle: Igor Kolomoiskiy (Triantal Investments), Vadim Novinskiy (Misandaiko Holdings Ltd), Victor Pinçuk (Geo-Alliance), Dmitriy Firtaş (Grup DF) ve Arsen Avakov (Fontana Management Limited ve Ulisse Management Limited) şeklindedir.

Yolsuzlukla Mücadele Merkezi avukatı Tatyana Şevçuk “Genel olarak, Kıbrıs’ın birçok avantajı var: Birincisi, düşük bir vergi oranına sahip, bu da Kıbrıs’a sermayenin çekilmesini kolaylaştırmaktadır. Ayrıca Kıbrıs şirketler için belirli bir güvenlik rejimi getirmekte ve kurumsal varlıkları yapılandırmak için İngiliz yasalarını kullanmaktadır. Yüksek düzeyde yatırım koruması nedeniyle Ukrayna’dan ve daha sonra Kıbrıs’tan off-shore bölgelerine ya da diğer Avrupa bölgelerine sermaye transfer etmenin avantajını da sağlamaktadır.” dedi.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com