Ukrayna neden koronavirüsten yüksek ölüm oranına sahip?

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Bulaşıcı hastalıklar uzmanı, Ukrayna’daki koronavirüs ölümlerinin çoğundan sağlık sisteminin ve halkın düşük yaşam standartı olmasının sorumlu olduğuna inanıyor.

Son birkaç gündür, Ukrayna koronavirüsten ölümler açısından dünyada dördüncü sırada yer alıyor. Dün 614 can kaybı oldu.

Kiev’de bulunan bulaşıcı hastalıklar uzmanı Evgeniy Dubrovsky, Facebook’ta bu durumun nedenlerini anlattı.

Ukrayna’da günlük covid aşısı rekoru kırıldı. Aşılamada son durum nedir?

Doktor, Ukrayna’daki koronavirüs ölümlerinin çoğundan tıbbi sistemin ve halk sağlığının sorumlu olduğuna inanıyor.

Son enfeksiyon salgınında doktorlar bir araya gelerek darbeyi karşıladılar. Başa çıkmayı başardıklarını ama şimdi durumun değiştiğini belirten uzman “Böyle bir gerilimde, böyle bir sağlık sistemine karşı böyle bir tavırla, böyle koşullarda, bu sağlık sisteminde çalışmak isteyen insan sayısı gitgide azalıyor. Ukrayna her ay sağlık personelini kaybediyor. Kesin rakamlar vermeyeceğim ama kendi gözlerimle görüyorum: Sağlık çalışanları işlerini bırakıyorlar. Birileri o kadar hayal kırıklığına uğruyor ki, yurtdışında veya özel sektörde iş bile aramaıyor, sadece mesleklerini değiştiriyorlar. Sağlık personeli sıkıntısı zaten tehdit edici göstergelere ulaştı.” diye yazdı.

Çalışacak yeterli doktor ve hemşire olmadığını vurgulayan uzman “Doktorların aşırı iş yüküne yol açan akut personel sıkıntısı şimdiden kendini hissettiriyor: doktorlar, hemşireler ve sağlık çalışanları bitkin, işkence görüyor ve salgının başlangıcındaki coşku, ilham ve motivasyondan yoksunlar.” dedi..

Ukrayna’da günlük koronavirüs: 22,415 yeni vaka, 546 can kaybı (21 Ekim)

Ölüm sayısındaki yüksekliği genel sağlık sistemindeki sorunlara da bağlayan uzman “Nüfusun sağlık durumu hakkında … ciddi kronik hastalıkların zamanında tedavisi ve önlenmesi (zamanında uzman yardımı), halkın gelişimi, sağlıklı bir yaşam tarzı ve kötü alışkanlıklarla mücadele hakkında söylenecek hiçbir şey yok, zaten defalarca söylendi ve tekrar edildi. Ancak bu, yüksek ölüm oranının ikinci nedenidir. Yüksek yaşam standardına ve sağlıklı bir varoluş biçimine sahip ülkeler bu salgını kolayca ve acısız bir şekilde atlatıyor.” diye özetledi.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com