Ukrayna neden başarıya mahkum? Kendi işinizi kurun!

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Her insan, kendisine, ailesine ve diğer yakın akrabalarına sakince geçmesini sağlayan iyi bir yaşam standardı hayal eder. Dünyamızın gerçekleri öyle ki her şey paraya bağlı.

Ukrayna Başarı Zirve

Sıradan bir Ukraynalı mali açıdan bağımsız olmak için ne yapabilir? Bunun için hangi yollar var? Hangisi en gerçekçi ve onu kullanmaktan ne alıkoyuyor? Anlamaya çalışalım. Benzeri her ülke için de uygulanabilir.

Kendinizi nasıl değerlendirmelisiniz, neden kendi işinizi kurmalısınız ve bununla ilgili ürettiğiniz bahaneleri nasıl aşabilirsiniz? Bu konulardaki tavsiyeleri derledik.

Ukrayna’da nasıl para kazanabilirsiniz?

Bir bütün olarak ele alınınca, dünyada para kazanmak için şu şekilde seçenekler var:

  • Birisi için çalışmak.
  • Kendiniz için çalışın (serbest).
  • Size ait bir iş
  • Yatırım.

Ukrayna’da en yaygın olan ilk seçenektir. Ancak maalesef, tüm uzmanlık alanlarının yeterli bir ücret kazanması pek mümkün değildir. Serbest çalışma için de aynısı söylenebilir: her meslek evden çalışmaya uygun bir istihdam gerektirmediği gibi yeterli gelir elde edilemeyebilir.

Bir işletmenin açılmasıyla birlikte her şey çok daha ilginç hale gelebilir. Bu durumda, sadece size heyecan verici görünen şeyleri kendi zevkiniz için değil, aynı zamanda iyi para kazanmak için de kullanabilirsiniz. Aşağıda kendi işinizi kurma hakkında biraz daha detay verilecektir.

Batı’da nüfusun çoğu aktif olarak çeşitli varlıklara yatırım yapıyor olsa da, en azından şimdilik, çeşitli nedenlerle yatırım yapmak, sıradan Ukraynalılara hala çok az tanıdık geliyor. Ukrayna’da neden tersi oluyor? Bu ayrı bir makale konusu, ancak bu konuyu kesinlikle gündeme gelecek.

Finansal bağımsızlık aracı olarak ticaret

Ukrayna rüyasının, işletmenizin piyasadan çekilmesinden veya yapay olarak “ayakta kalmasından” korkmadan, herkes için girişimcilik özgürlüğü olduğunu söyleyebiliriz. İstatistiklere göre, Ukrayna’da Google’da en popüler sorgu “kendi işinizi nasıl açabilirsiniz?” Neden bu kadar çok insan girişimci olmayı hayal ediyor? Bunun birkaç nedeni var:

  • Ek veya ana gelir. Bir kişi şu anda aldığından daha fazlasını kazanmak için girişimci olur. İşletme başarılı bir şekilde gelişirse, sürekli olarak parasızlık, makul bir yaşam standardı ve kendisini ve ailesini geçindirmeyi düşünmek zorunda kalmaz.
  • Özgürlük. Biri için çalışan bir kişi her zaman sınırlar ve geleneklerle sınırlı hisseder. İşi onu daha özgür kılar ve aynı zamanda statüsünü de artırır: sadece kendi gözünde değil, başkalarının gözünde de.
  • Kendi kendinin efendisi. Kendi işletmeniz, kendi çalışma programınızı seçmenize, psikolojik olarak uyumlu ortaklar ve çalışanlar seçmenize izin verir.
  • Sevdiğin şeyi yapma yeteneği. Çoğu zaman insanlar hayatlarını istediklerine değil, söylediklerine adarlar. İş, hayallerinizi gerçekleştirmenizi sağlar, çünkü bu tür işler sadece daha verimli olmakla kalmaz, aynı zamanda daha az yorgunluğa ve gerginliğe neden olur.

2019 Goskomstat’a göre, Ukrayna’da her gün 900’den fazla yeni işletme açıldı. Bu yıl 256 bin yeni özel girişimci daha var. Doğru, aynı zamanda 213 bin eski özel girişimci işletmesini kapattı, bunların dörtte biri bir yıldan daha az bir süre ayakta kaldı. Aynı verilere göre 2019 yılının en popüler sektörleri şunlardı:

  • Yazılım geliştirme -% 11.
  • Perakende ticaret -% 10.
  • Kozmetoloji hizmetleri -% 6.
  • İkram -% 5.
  • Kargo taşımacılığı -% 3.
  • Online ticaret -% 3.

Elbette birçok ülkede uygulanan salgın ve karantina önlemleri küresel ekonomiye çok büyük zararlar verdi. Ama şu anda bile mevcut koşullarda büyüme gösteren iş alanları var. 2020’de Ukrayna’da hangi işletmenin açılmasının en iyi olduğunu öğrenmek istiyorsanız iSpace.news portalındaki makaleyi (link: https://ispace.news/blog/kakoj-biznes-otkryt-v-2020-godu/ (Rusça) okumanızı tavsiye ederiz .

İnsanlar neden bir iş kurmaktan korkar?

İstatistiklere göre, her üç Ukraynalı kendi işini açmak istiyor, ancak herkes bunu yapma kararını veremiyor. Bu neden oluyor? Bir insanı sevdiğini yapmaktan ne alıkoyar? Çoğu zaman, insanlar kararsızlıkları için aşağıdaki açıklamaları yaparlar:

  • İstediğimi yapmak için başlangıç sermayesine yetecek kadar param yok. Fikrinizle yanıyorsanız, uygulanabileceğinden eminsiniz, sürekli olarak arkadaşlarınıza ve tanıdıklarınıza bundan bahsedin, onlara bulaştırın. Başlamak için miktarın bir kısmıyla bile, kulaktan kulağa kullanarak doğru miktarda yatırım bulabilirsiniz. Pek çok insan işine bu şekilde başladı, sadece yatırımcılar değil aynı zamanda benzer düşünen insanlar buldular. Sonuçta, “altı el sıkışma” teorisinin var olması boşuna değil.
  • Bunun için zamanım yok. Hemen hemen herkesin boşa harcanan fazladan zamanı var. Bir düşünün: kapana kısılsaydınız ve kendinizi kurtarmak için sadece 24 saatiniz olsaydı, muhtemelen sadece kanepede uzanıp TV izlemekle kalmaz, aynı zamanda bir çıkış yolu aramaya başlardınız. Şimdi bu durumu kendi işinizi açmaya yansıtın ve bir kişinin ne kadar boş vakti olduğunu görünce şaşıracaksınız.
  • Bilinmeyenden korkmak. İlk kez yeni bir şeyler yapmak her zaman korkutucudur: ilk kez bisiklete binmek, sevdiğiniz birine duygularınızı anlatmak, başka bir şehre taşınmak. Ama daha önce korkularınızın üstesinden gelmeyi başardınız mı? Yani işle ilgili. İradenizi eğitme sürecinde sadece başka bir adım olacak.
  • Gerekli becerilere, tanıdıklara, insanları kazanma sanatına vb. sahip değilim. Bugün ihtiyacınız olan becerileri edinmek her zamankinden daha kolay: çeşitli kurslar ve seminerler, çevrimiçi dersler, kitaplar. Evet, işlerini sıfırdan başlatan arkadaşlarınızla konuşabilir veya bu tür insanları Facebook, Twitter veya Instagram’da bulabilirsiniz. Şimdi büyük iş dünyasının birçok temsilcisi sosyal ağlarda sayfalar oluşturuyor: onlara fikriniz hakkında yazın, tavsiye isteyin. 20 kişi size cevap vermezse de 21. kişi kesinlikle yardımcı olacaktır.
  • Yeni bir fikrim yok. Bu normaldir, çoğu işletme yeni bir şey yapmak için değil, mevcut olanı geliştirmek için yaratılmıştır. Sadece dışarı çıkın, etrafınıza bir bakın ve şimdi olduğundan daha iyi neler yapabileceğinizi düşünün. Günlük yaşamda sizi neyin tatminsiz yaptığını düşünün; hemen iş için birçok hazır fikir bulacaksınız.
  • Ben zaten rahatım. Şimdi ne kadar iyi olursa olsun, zamanla sıkıcı hale gelecek ve hayattan aynı zevki alamayacaksınız. Öyleyse can sıkıntısı, iş kaybı veya başka bir olay için beklemeye değer mi? Gereksiz endişelerle dolu değilken, nasıl hareketsiz kalmayacağınızı düşünmek, ama yeni bir yönde gelişmeye devam etmek daha iyi değil mi?
  • İş zordur. Hayatımızda hemen yapılamayacak birçok şey var. Ancak basitten başlayıp karmaşığa geçerek -anaokulunda, sonra okulda ve enstitüde öğretildiği gibi – kendinizi kendi başarılı işinizin başında bulduğunuzda kendiniz şaşıracaksınız.

Kendi işini kurup kurmayacağından hala şüphen varsa, hayalini gömmek için acele etmeyin. Evet, şimdi ekonomi düşüşte, hükümet küçük işletmeleri canlandırmak için herhangi bir önlem almıyor, ancak yavaş yavaş yapmak istedikleriniz hakkında bilgi toplayabilir, bu alanda yeni şeyler öğrenebilir, okuyabilir veya dersler alabilir, gelecekteki iş için bir iş planı üzerinde derinlemesine düşünebilirsiniz. Her şey bittiğinde ve ortam hazır olduğunuzda, ekonomi yeniden büyümeye başladığında rekabette üstünlük elde edeceksiniz.

Kaynak: finance.ua

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com