Ukrayna Motor Sich’i kamulaştırmaya karar verdi

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna Milli Güvenlik ve Savunma Konseyi, uçak motoru üreticisini kamulaştırma kararı aldı. Bu aynı zamanda “garip bir şekilde özel ellere teslim edilen” stratejik açıdan önemli diğer işletmeleri de etkileyecektir.

Ulusal Güvenlik ve Savunma Konseyi sekreteri Aleksey Danilov bir brifing sırasında Ukrayna Ulusal Güvenlik ve Savunma Konseyi’nin (NSDC), uçak ve endüstriyel gaz türbini tesisleri motor üreticisi olan Motor Sich PJSC’yi devlet mülkiyetine iade etmeye karar verdiğini duyurdu.

Danilov “Bugün ilgili bir karar verildi. Bu karara göre Motor Sich işletmesi Ukrayna halkına iade edilecek, yakın gelecekte yasal ve anayasal bir şekilde Ukrayna devletinin mülkiyetine iade edilecek.” dedi.

NSDC sekreterine göre, stratejik açıdan önemli diğer işletmeler de devlete geri dönecek: “Garip bir şekilde özel ellerde sona eren askeri-sanayi kompleksindeki işletmelerimiz ayrı ayrı ele alınacak. ” diye ekledi.

Danilov, şirketlere yatırım yapanların tazminat alacağını sözlerine ekleyerek, tüm bunların ülkenin ulusal güvenliği için yapıldığına dikkat çekti.

4 Mart’ta David Arakhamia Motorlu Sich millilestirilmesi yönünde bir yasa tasarısının Rada’ya sunulacağını söyledi: “Bu savunma yeteneğinin bir sorudur” dedi ve bunun Zaporoje’de şehir oluşturan bir girişim olduğuna dikkat çekti ve Motor Sich çalışanları yetkililerden statüsünü belirlemelerini istedi. Milletvekili, konunun Ukrayna ile Çin arasındaki ilişkilerle ilgili olduğunu da sözlerine ekledi.

2016 yılında Çinli yatırımcılar şirketin hisselerinin % 56’sını satın aldı ancak Ukrayna Antitekel Komitesi işlem için izin vermediklerini bildirdi. İki yıl sonra mahkeme, Ukrayna Güvenlik Servisi’nin (SBU) talebi üzerine bunlara el koydu. SBU, yabancı şirketlerin motor Sich’in askeri savunma emirleri alanındaki faaliyetleri üzerinde tam kontrol sahibi olmaya ve teknolojiyi başka bir tesise aktarmaya çalıştıklarını söyledi.

Ağustos 2019’da Çinli şirketler Skyrizon ve Xinwei Group, Ukrayna şirketinin hisselerinin % 50’sinden fazlasını satın aldı. Wall Street Journal, başkanın ulusal güvenlikten sorumlu eski yardımcısı John Bolton’un bunu engellemeye çalıştığını yazdı. Amerika Birleşik Devletleri, Çinli şirketlerin Motor Sich’i satın alma niyetlerine defalarca karşı çıktı.

Ocak ayının sonunda, Ukrayna makamları, Motor Sich hisselerini satın almak için işlemlerde yer alan dört şirkete ve bir kişiye yaptırım uyguladı. Çin vatandaşı Wang Jing ve Skyrizon Aircraft Holdings Limited, Hong Kong Skyrizon Holdings Limited, Beijing Skyrizon Aviation Industry Investment ve Beijing Xinwei Technology Group Co.

Yaptırımlar, varlıkların bloke edilmesini, ticari işlemlerin kısıtlanmasını, kaynakların, uçuşların ve ulaşımın Ukrayna topraklarından geçişinin kısmen veya tamamen durdurulmasını getirmektedir.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com