Ukrayna, Motor Sich’de Çinli yatırımcılara yaptırımlar nedeniyle ciddi zarar görebilir

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna-Çin Yatırım Kulübü yönetim kurulu üyesi Andrey Pilipenko tarafından ifade edildiğine göre Motor Sich’deki Çinli yatırımcılara kurulan baskı, Ukrayna ekonomisine feci zararlara mal olabilir.

Rbc’nın verdiği habere göre, Pilipenko’ya göre % 15’lik bir ihracat pazarının kaybı ve uluslararası tahkimde 10 milyar doları aşacak mali yaptırımlar ve Ukrayna ekonomisini krizin eşiğine getirebilir ve grivna döviz kurundaki istikrarı baltalayabilir.

Uzmana göre, Pekin’in Ukrayna’nın Motor Sich’teki Çinli yatırımcılara yönelik eylemlerine tepkisi sessiz ama çok somut olabilir.

Pilipenko “Olanlar, metalurji ve tarım da dahil olmak üzere Ukrayna’nın tüm büyük ihracat işini tedirgin etmelidir. Sabah, Çin Dışişleri Bakanlığı’nın yaptığı brifingde, Pekin’den, şirketlere karşı tek taraflı yaptırımların kabul edilemez olduğunu ilan eden bir mesaj geldi. Çin Halk Cumhuriyeti, Ukrayna’dan yasal haklarını ve Motor Sich’in Çinli hissedarlarının çıkarlarını korumasını talep etti. Basında çıkan haberlere göre, ikinci kötü sinyal Ukrayna Dışişleri Bakanlığı’nın Çinli meslektaşlarından aldığı not oldu.” dedi.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitriy Kuleba, Motor Sich davasının Kiev ile Pekin arasındaki diplomatik ilişkilerden uzak olduğuna dair güvence vermesine rağmen, Ukrayna Dışişleri Bakanlığı’na gönderilen notta bunun tersi belirtiliyor.

Ukrayna-Çin Yatırım Kulübü’nün bir yönetim kurulu üyesi, birkaç ülkenin en taze örneklerini kullanarak, Çin’in düşmanca saldırılar için uyguladığı karşı yaptırımların ekonomik sonuçlarını aktarıyor.

Oxford Economics ve ABD-Çin İş Konseyi’ne göre, Trump’ın ticaret savaşlarındaki politikaları ve Çin’e yönelik kısıtlamalar ABD ekonomisinde 245 bin kişinin işine mal oldu ve milyonlarca Amerikan hanehalkı yılda fazladan 800 dolar harcamaya başladı.

En somut olarak, Pekin Avustralya’ya bir ders verdi: ülke Çin’e yapılan ihracata büyük ölçüde bağımlı ve ekonomisi hammadde yönelimi açısından Ukrayna’nınkine benziyor. Pilipenko, ülkenin birkaç yıl boyunca ABD’nin Çin’e karşı eylemlerini yansıttığını söylyerek “Avustralya, küresel talep daralması bağlamında Çin pazarına hızlı bir alternatif bulamayacak. Ve Avustralyalılar yerine, boş nişleri işgal etmek isteyenler hemen Çin pazarı için sıraya girdi. Çin’in ikame ile alakalı hiçbir sorunu yok.” diye ekledi.

Uzman, Ukrayna’nın uluslararası tahkim yoluyla 3.5 milyar dolar kaybetmek üzere olduğu gerçeğine ek olarak, toplam zararın 10 milyar doları aşabileceğine inanıyor. Ukrayna ekonomisi açısından bunlar astronomik rakamlar.

Motor Sich’deki Çinli yatırımcıya dönük yaptırımlarda olaylar nasıl gelişti?

29 Ocak’ta Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy’nin Motor Sich’te Çinli yatırımcılara yaptırım uyguladığını açıkladı. Çin vatandaşı Wang Jing ve Çin’de bulunan üç şirkete üç yıl süreyle yaptırım uygulandı. İngiliz Virgin Adaları’ndan bir şirket de yaptırımlar listesinde yer aldı..

Alexander Yaroslavskiy’nin DCH grubu, Motor Sich’teki Çinli yatırımcılara yönelik yaptırımlara tepki gösterdi. DCH, yaptırımların başlatıcısının SBU olduğunu söyledi. Şirket ayrıca, şirketin Çinli hissedarlarına yönelik yaptırımların amacının 31 Ocak’ta yapılması planlanan olağanüstü hissedarlar genel kurulunu bozmak olabileceğine inanıyor.

31 Ocak’ta, Ukrayna Güvenlik Servisi, Motor Sich hissedarları toplantısının yapılacağı Zaporijya’da gerçekten de soruşturma ve operasyonel faaliyetler gerçekleştirdi. 50’den fazla polis memuru ve 200 Ulusal Muhafız askeri katıldı. SBU görevlilerinin de toplantının yapılacağı binanın kapılarının açılmasını talep ettiği bildirildi. Bazı kapılar açıldı, ancak ikincisinin kırılması gerekiyordu.

Motor Sich PJSC Skyrizon’un Çinli yatırımcısı resmi açıklamasında Ukrayna’da olup biteni , anlaşmazlığın barışçıl bir şekilde çözülmesini engelleyen “barbarca bir soygun” olarak nitelendirdi ve yasal haklarını ve çıkarlarını savunma niyetinde uyardı. uluslararası tahkim dahil.

Daha sonra Ukrayna Dışişleri Bakan Yardımcısı Yevgeniy Yenin, Ukrayna’nın yatırımları korumak için uygun koşulları yaratmadığını ve şimdi Çin’den sert önlemler beklediğini belirtti.

Motor Sich davası bir tür belirteç. Ne yazık ki, yalnız değil ve sadece Çin ile değil. Çin tarafının yabancı yargı alanlarına yatırım için önemli kaynaklara sahip olduğunu ve hükümetin temel görevinin elbette ki Ukrayna Dışişleri Bakanlığı başkan yardımcısı , uygun koşullar yaratmak ve bu yatırımların en azından akıncı saldırılarına maruz kalmayacağını garanti ediyor “- dedi .

StateWatch analisti Gleb Kanevsky‘ye göre Ukrayna, ÇHC’den gelen yatırımcılara yönelik eylemlere yanıt vermek zorunda kalacak. En azından uluslararası tahkim kararıyla yasadışı kamulaştırma için 3,5 milyar dolar tazminat ödenmesi ihtimalinden bahsediyoruz.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com