Ukrayna, mevduatlarda garanti edilen tutarı arttırmayı planlıyor

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna Mevduat Garanti Fonu, bireysel hesaplarda garanti edilen miktarın 2021 yılı sonuna kadar artırılmasını beklemektedir.

Fonun Genel Müdürü Svetlana Rekrut tarafından “Mevduat Garanti Fonu: Yenilenen Rol ve Strateji” konferansında “Bildiğiniz gibi, Verkhovna Rada ilk okumada, Fonun garantilerinin Oschadbank’taki mevduatlara da uygulanması ve garanti edilen tazminat miktarında 400.000 UAH’ye bir artış sağlayan bir yasa tasarısını kabul etti (12.400 Euro eşdeğeri). Cumhurbaşkanı tarafından imzalandığı andan itibaren ise 1 Ocak 2023 itibariyle 600 bin UAH’a (18,600 Euro) artacak. Belgenin yıl sonuna kadar bir bütün olarak kabul edilmesini bekliyoruz,

Fon, 1998 yılında kurulduğu sırada, teminat tutarının 500 UAH olduğunu hatırlatarak şu ana kadar 11 kat arttığını belirten Rekrut “Ama Avrupa ülkelerinde garanti edilen miktarın 100 bin Euro olduğunu biliyoruz ve bu bizim de hedefimiz, hareket ettiğimiz nokta bu. Ek olarak, bu miktardaki bir artış ile dünya standartları olan mevduat miktarının %60’dan fazlasını garanti altına alma hedefine ulaşmamızı sağlayacak.” dedi.

Avrupa’da garanti edilen miktarın neden tam olarak 100 bin Euro olduğunu tekrarlayarak “Çünkü çok az insan bu miktarın ödendiği zamanları hatırlıyor. Neden ödenmiyor? Çünkü düzenleme süreci o kadar erken bir aşamaya getiriliyor ki, fonların doğrudan tasfiyesi ve ödenmesi noktasına ulaşmıyor. AB, 2008 veya 2013 krizleri sırasında bu tür erken düzenlemelerin gerçekleştiği birçok örnek biliyor. Bu nedenle, tüm yaklaşımları yeniden biçimlendirmek ve erken bir yanıt vermesini sağlayarak, bankacılık sisteminin halihazırda karşılayabileceği 100.000 Euro garantisini oluşturmaktır. Garanti Fonu bu miktara ulaşmak adına adımlar atıyor… Bu da gösteriyor ki bu miktar bir hayal değil, kendi vadesi olan ve mutlaka uygulanacak bir plan.” dedi.

5542-1 sayılı kanun tasarısı ile düzenlenecek önemli görevlerden bir diğeri de Oschadbank’ın mevduat garanti sistemine girmesidir. Fon temsilcisine göre , özünde bu, bugün bankacılık piyasasının homojen ve tamamen rekabetçi olduğu ve bankaların eşit kurallar altında faaliyet gösterdiği anlamına gelecektir.

Fon yöneticisi, “Yakında bu dönüşümleri göreceğimizi de umuyorum” dedi.

Rekrut’e göre, Avrupa standartlarının uygulanması için ana görevler şunlardır:

  • garanti edilen mevduat miktarının AB düzeyine yaklaştırılması (100 bin €);
  • mudilere tazminat ödemelerinin başlama süresinin 7 iş gününe düşürülmesi;
  • risk minimize etme yetkisinin edinilmesi;
  • mudilerin hak ve yükümlülükleri konusunda bilinçlendirilmesine yönelik faaliyetler yürütülmesi.

ukrhaber.com

Belaya Tserkov’dan Kiev’e yeni banliyö treni hizmete giriyor

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com