Merkez Bankası yabancılara para çekme kısıtlamasını kaldırdı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna Merkez Bankası’nın, 9 Eylül 2019 tarihli 113 nolu kararında, 10 Eylül’den itibaren, Ukrayna devlet tahvillerini veya Ukrayna’daki şirketlerdeki hisse senetlerini satın alan yabancı yatırımcılar herhangi bir zamanda bunları satarak ülkeden parasını çıkarabilecek.

Şu ana kadar yatırımcılar Ukrayna Merkez Bankası tarafından belirlenen üst limit olan aylık 5 milyon Euro’dan fazlasını çekemiyordu. Yetkililer tarafından regülatörün şu an için limiti neden kaldırmaya karar verdiklerine dair açıklama yapılmadı.

Finansal analist Vasili Nevmerzhitski “Bu sınırlandırmanın devamı ile alakalı bir neden görmüyorum. Devlet tahvillerinin satışında Maliye Bakanlığının yayınladığı sonuçlara bakarsanız, Ukrayna menkul kıymetlerine olan talep çok yüksektir. NBU’nun politik durumun bir düzene oturmasını beklediğini düşünmekteyim; bu mantıkla bakıldığında mevcut sınırın kaldırılması ya da limitin arttırılması daha önce olması da mümkündü.” dedi.

Uzmanlar bu liberalleşmenin vatandaş olmayanlara Ukrayna’ya yatırım yapmanın güvenli olduğunu gösterdiğini söylüyorlar.

Ayrıca bakınız: Ukrayna Merkez Bankası Zorunlu Döviz Bozumunu Kaldırıyor

Merkez Bankası aynı kararname ile, Ukrayna şirketlerinin yabancı ihraççıların menkul kıymetlerine yaptığı yatırımlar için yıllık 2 milyon Euro’luk limitin yalnızca Batılı şirketlerin hisseleri için değil, aynı zamanda Ukrayna Eurobond’ları için de geçerli olduğunu belirtti. Başka bir deyişle, bugünden itibaren, bankalar ve işletmeler Ukrayna devlet borçlarını da satın alabilecekler.

Nevmerzhitski “Onlara talep olacak. Nitekim, birçok finansal kuruluş, ülke içindeki para birimi ile ne yapılacağını bilmemektedir. Eurobondlardaki verim, devlet tahvillerinden daha yüksektir. Tabii ki, bu tür satın alımlar için belirlenen limit, bankaların toplu olarak hareket etmeleri için çok düşük. Ancak, ihracata yönelik işlerde ilgi çekebileceğini yadsımıyorum.” diye özetledi.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com