Ukrayna Merkez Bankası: Ukrayna bankalarındaki sorunlu krediler % 50 oranında

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna Merkez Bankası (NBU) Ukrayna bankalarında şu anda sorunlu kredilerin hacmini açıkladı: yaklaşık % 50 ve 566 milyar UAH.

NBU başkanı Yakov Smoly Cumhurbaşkanı Zelenskiy ile görüşmesinde bunu açıkladı.

Smoly, bu kadar çok sayıda sorunlu kredinin finansal sistem için sistemik risklerden biri olduğunu vurguladı.

Ayrıca, krizden sonra Merkez Bankası’nın bankacılık sektörünü iyileştirdiğini, tam teşekküllü çalışmalarının temelini attığını, ancak birçok sorunun hala konuyla ilgili olduğunu belirtti.

“Ukrayna bu göstergede bir dünya lideri. Bugün, Ukrayna bankalarındaki sorunlu kredilerin hacmi yaklaşık % 50 veya 566 milyar UAH. Bu, finansal sistemimiz için sistemik risklerden biridir. Borçlular kendi yükümlülüklerinden sorumlu ve borçlarını ödemeli; bankalar borçların ödenmemesi durumunda rezervlerini eritebilir ve ödenmesi durumunda bu reel sektöre akan kredileriarttırır.” dedi.

Bakınız: Şevki Acuner Ukrayna Merkez Bankası’nı dava ediyor

Aynı zamanda, PrivatBank’taki durumun çok zor olduğunu vurguladı, çünkü sorunlu kredi portföyünün tamamı eski sahiplerine borçlardan oluşmaktadır.

Smoly ‘e göre, devlet bu fonları Ukrayna, İngiltere, ABD ve İsviçre’deki çeşitli yargı mahkemeleri aracılığıyla geri ödemeye çalışıyor.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com