Ukrayna Merkez Bankası reeskont oranını düşürdü

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Merkez Bankası basın hizmetleri tarafından bildirildiğine göre Ulusal Banka Kurulu, 6 Eylül 2019 tarihinden itibaren reeskont oranını yıllık % 16.5’e düşürmeye karar vermiştir.

Raporda “Merkez Bankası para politikasını hafifletme döngüsünü sürdürüyor; enflasyonun % 5 hedefine doğru yavaşlamasını bekliyor.” denildi.

Belirtildiği gibi, Ukrayna‘da Temmuz ayında enflasyon yıllık bazda % 9,1 ile, son enflasyon raporunda yayınlanan tahminden daha yüksekti. Ağustos ayında ise, Merkez Bankası’nın tahminlerine göre, enflasyon düşecek, ancak yine de tahminlerin üstünde kalacaktır.

Ayrıca bakınız: Ukrayna’da Reel Ücretler 2013 Seviyesini Aştı

“Bu sapma, temel olarak gıda tedariki, özellikle sebzelerden kaynaklanmaktadır. Aynı zamanda, çekirdek enflasyon (Temmuz ayında yıllık bazda % 7.4), Ulusal Bankanın öngörüsüne paralel olarak gerçekleşti. Sıkı para politikası, özellikle döviz kuru kanalıyla, fiyatlar üzerindeki temel baskıyı sınırlayan önemli bir faktör olarak kaldı. Ancak, iç talebin ve maaş artışları enflasyonu yavaşlatmaya devam etti.” denildi.

Daha önceki reeskont tarihçesi:

* 18 Temmuz’da, Ukrayna Merkez Bankası reeskont oranını yıllık % 17.0’ya düşürdü.
* 6 Haziran’da, Ulusal Banka Kurulu, reeskont oranını % 17.5’e düşürdü.
* 31 Ocak tarihinde, NBU Kurulu iskonto oranını % 18’e düşürmeye karar verdi.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com