Ukrayna Merkez Bankası reeskont oranını % 15.5’e düşürdü

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna Merkez Bankası web sitesinden verilen bilgiye göre Ukrayna’daki reeskont oranını yıllık % 15.5’e düşürdü.

“Ukrayna Merkez Bankası Kurulu, reeskont oranını 25 Ekim 2019 tarihinden itibaren yıllık % 15.5’e düşürmeye karar verdi. Ulusal Banka, enflasyonu, % 5 hedefine doğru yavaşlatma eğiliminde olduğu için para politikasında hafifletme döngüsünü sürdürüyor.” dedi.

Eylül 2019’da, yıllık bazda tüketici enflasyonu % 7.5’e yavaşladı ve Temmuz Enflasyon Raporu’nda yayınlanan tahminden daha da düşüktü. Merkez Bankası ön değerlendirme sonuçlarının gösterdiği gibi enflasyondaki düşüş Ekim ayında da devam etti.

Bu istikrarlı eğilimin merkezinde, temel enflasyonun hızlı bir şekilde yavaşladığının bir işareti, fiyatlar üzerindeki temel baskının kademeli olarak zayıflaması var. Sıkı para politikası, döviz kurunun değer kazanması ve enflasyon beklentilerinin olumlu olması sebepler arasındadır. Bu, fiyatları belirgin biçimde etkilemektedir.

Bakınız: Ukrayna Merkez Bankası: Ukrayna bankalarındaki sorunlu krediler % 50 oranında

Enflasyonun bu yıl sonunda % 6.3’e düşmesi ve bir sonraki sene başında hedeflenen aralığa girmesi ve 2020’nin sonunda % 5’lik orta vadeli hedefe ulaşması bekleniyor.

Önceki reeskont faizi hareketleri:

– 5 Eylül 2019’da, Ulusal Banka Kurulu reeskont oranını % 16.5’e düşürmeye karar verdi.
– 18 Temmuz’da, Ukrayna Merkez Bankası, 19 Temmuz 2019’dan itibaren reeskont oranını yıllık % 17.0’a düşürdü.
– 6 Haziran’da, Ulusal Banka Kurulu, reeskont oranını % 17.5’e indirdi.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com