Ukrayna merkez bankası politika faizini % 15.5’dan % 13.5’e düşürdü

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna Merkez Bankası (NBU) 13 Aralık’tan itibaren reeskont oranını iki yıl önceki seviyesine düşürmeye karar verdi. BU yıl 25 Ekim’den beri % 15.5 olan politika faizi % 15.5’ten yıllık % 13.5’e düşürüldü.

Merkez Bankası yaptığı açıklamada, “Merkez Bankası para politikasının gevşemesini hızlandırıyor, çünkü grivnanın hızla değerlenmesi enflasyonist baskıda beklenenden daha hızlı bir düşüşe yol açıyor” dedi.

Ulusal Banka Kurulu, reeskont oranının daha düşük bir seviyede olmasının, enflasyonu % 5’e yakın seviyede tutmayı engellemeyeceğine ve aynı zamanda ekonomik büyümeyi destekleyeceğine inanmaktadır.

NBU, döviz piyasasındaki durumu da dikkate alarak enflasyon tahminini revize edeceğini ve Ocak ayı sonunda gelecek enflasyon da dahil olmak üzere güncellenmiş bir makroekonomik tahmin yayınlayacağını belirtti.

Düzenleyici, Ekim tahminine atıfta bulunarak, reeskont oranını % 8’e düşürmeyi beklediğini, ancak makroekonomik tahminin bir sonraki incelemesinin bir parçası olarak Ocak ayı içerisinde reeskont oranının dinamikleri hakkında güncellenmiş bir tahmin yayınlayacağını hatırlattı. Bu tahmininde özellikle tüketici talebinden gelecek enflasyon oranı ve döviz piyasası üzerindeki etkisini dikkate alacaktır.

Ayrıca, Ulusal Banka kilit düzeydeki yerel reformların ilerlemesini dikkate almaya devam edecektir. Hem hükümetle işbirliği içinde öngörülen reformlar, hem de Ukrayna’da hukukun üstünlüğünü sağlamak için gerekli ön koşul olan adli reformdan bahsedilmektedir.

Bilindiği üzere, NBU bu yıl 26 Nisan’da politika faizlerini düşürme döngüsüne başladı ve reeskont oranını 2018 yılının başından itibaren seyreden yıllık % 18 seviyesinden yıllık % 17.5’e düşürdü. Ardından, bu yılın Temmuz ayı ortalarında ve Eylül ayı başlarında, Merkez Bankası her defasında 0.5 puan düşürürken, Ekim sonunda 1 puan düşürmüştü. Nihayetinde % 13.5 seviyesine inmiştir.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com