Ukrayna Merkez Bankası Kurulu, oligark Kolomoyskiy’nin protestoları yönlendirdiğini söyledi

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna Merkez Bankası Kurulu, birkaç haftadır, kurum aleyhinde, ısmarlama spekülasyonlar ve medyadaki iftiralar ile NBU önünde gerçekleşen protestolar ve hatta merkez bankasına zorla girme girişimlerine varan bir saldırı olduğunu ilan etti.

Ukrayna Merkez Bankası (NBU) web sitesinde “Ulusal Banka üzerindeki bu baskının oligarşi ve Privatbank eski sahibi Igor Kolomoyskiy tarafından yapıldığına inanıyoruz, devletleştirilmeden önce 5.5 milyar dolar Privatbank’tan çekildi.” dedi.

Kurul, “Aynı zamanda, devlet – cumhurbaşkanı, hükümet ve Ulusal Banka, paranın devlete geri iade edilmesi şeklinde bir pozisyonda birleşmektedir.” diye vurguladı.

Kurula göre saldırının amacı, merkez bankası ve bankacılık sektörü reformunu itibarsızlaştırmak; gelecekte NBU’nun manuel yönetimine elverişli hale getirmek için kontrollü bilgi kaosu oluşturmaktır.

Bu tür bir saldırının bir başka amacı, Ukrayna ile uluslararası ortaklar arasındaki işbirliğinin önündeki bir engel oluşturmak ve hepsinden öte, devletin iflas etmiş bankaların eski sahiplerinin devlete ödeme yapması gerektiği yönünde devletin tutumunu destekleyen IMF’e engel olmak.

Bakınız: Ukrayna’nın sarı yeleklileri Merkez Bankası binasına girdi (video)

NBU, bu kampanyanın ana müşterisi Kolomoyskiy’dir dedi. Medya verilerine göre bu eylemlere katılmak için protestocular para almakta; Nikopol Ferroalloy Fabrikası çalışanları ile Kolomoyskiy tarafından kontrol edilen diğer işletmelerin 25 Kasım’da eylemlere katılmasının bu görüşü doğruladığı açıklandı.

Merkez Bankası, “Üçüncü olarak saldırının ana bir uygulayıcısı var. Oligark Kolomoyskiy’nin medyadaki ağzı olarak bilinen ve aynı zamanda yolsuzlukla mücadele soruşturmasında da sanık olan Alexander Dubinskiy tarafından gerçekleştiriliyor.” denildi.

Kurul yönetimi, merkez bankası üzerindeki baskının yasal ve medeni olarak kabul edilemez olduğunu vurgulamaktadır.

“Fiyat ve finansal istikrar sağlamaya devam ediyoruz: bankaları düzenliyoruz, kesintisiz ödemeler sağlıyoruz, Ukrayna’nın uluslararası rezervlerini artırıyoruz. Ancak, saldırılar, düzenleyicinin düzgün çalışmasını ve çalışanlarımızın güvenliğini tehdit etmektedir. NBU zaten yasa uygulayıcı kurumlara yasadışı eylemleri önleme talebinde bulundu.” dedi.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com