Ukrayna Merkez Bankası GSYİH düşüş tahminini % 6’ya çekti

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna Merkez Bankası (NBU) 2020 için Ukrayna’nın gayri safi yurtiçi hasılasının (GSYİH) düşmesi tahminini daha önce açıkladığı % 5’ten, % 6’ya çekti. 2021 için GSYİH büyümesi tahminini ise % 4.3’ten, % 4’e düşürdü ve 2022 için tahminini ise değiştirmedi ve % 4’te bıraktı.

2020 yılının ikinci yarısında, Ukrayna ekonomisinin toparlanmaya başladığı, özellikle karantina hafifletilmesinin ticari faaliyetlerin canlanmasını etkilediği kaydedilirken “Hizmet sektöründe koronavirüs krizi sırasında en çok sıkıntı yaşayan işletmelerin çoğu zaten tam teşekküllü olarak işe döndü. Kriz öncesi durumdan daha kötü olmasına rağmen işgücü piyasasında durum, ticari faaliyetlerin ve özel tüketimin desteklenmesi ile işsizlik için daha da istikrarlı bir seyir izliyor.” denildi.

Aynı zamanda, Merkez Bankası ekonomik toparlanma hızının bastırılmış tüketici ve yatırım talebiyle sınırlanacağını da vurgularken “Kriz sırasında, vatandaşlar zorunlu olmayan harcamaları önemli ölçüde azalttı ve işletmeler kalkınma planlarını, personel arttırma planlarını ve maaş zamları uygulamalarını askıya aldı.” diye açıkladı.

Ukrayna ticaret ortakları da dahil olmak üzere diğer ülkelerin yaşadıkları krizden yavaş toparlanmasının da Ukrayna’nın ekonomik toparlanmasını sınırladığı da belirtilmiştir.

Merkez bankası, 2021 ve 2022’de Ukrayna ekonomisinin parasal ve mali etkiler ve artan dış talep sayesinde büyüyeceğini ve özel tüketimin ekonomik büyümenin ana itici gücü olacağını kaydetti.

Rapora göre, ilgili makro tahminin temel varsayımı, ekonomik ve mali politika muhtırasına göre IMF ile işbirliğinin sürdürülmesidir.

Mesajda “IMF ile yeni stand-by programının şartlarına uygunluk, özellikle tutarlı maliye ve para politikalarının sürdürülmesi açısından, kendinden emin ve sürekli bir ekonomik toparlanma için gerekli makroekonomik istikrarı sağlayacaktır. IMF ve diğer resmi uluslararası ortaklardan sağlanan finansman, Ukrayna’nın uluslararası rezervlerini önemli ölçüde artırmaya yardımcı olacak. Bu yılın sonunda, yaklaşık 30 milyar dolara ve sonraki yıllarda ise 32-33 milyar dolara kadar artacaktır.” denildi.

Rapora göre, ilgili tahminin ana riski, koronavirüs pandemisinin uzun süresi ve hem Ukrayna’da hem de dünyada daha katı karantina önlemlerine potansiyel bir geri dönüş. NBU, “Bu, hem küresel hem de Ukrayna ekonomilerinin önemli ve uzun süreli soğutulmasına yol açabilir.” dedi.

Mahkeme kararlarının olumsuz etkisinin, ülkenin doğusundaki askeri çatışmanın artması ve küresel iklim değişikli; dünya gıda fiyatlarındaki dalgalanmaların da makro-finansal istikrar için risk olarak devam ettiği belirtilmektedir.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com