Ukrayna Merkez Bankası: “Fiyat Artışlarında Azalma Bekliyoruz”

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

 

Ukrayna Merkez Bankası Para Politikası ve Ekonomik Analiz Bölümü baş uzmanı Aleksandr Zolud Ukrayna’da fiyatların artış hızının yavaşlayacağını ve orta vadede optimal enflasyon düzeyini % 5 olarak değerlendirildiğini belirtti.

Finance.ua’nın haberinde,  “Enflasyonun hedef seviyesini % 5’in üzerine çıkarmanın en büyük tehlikesi dalgalanmaların büyümesi. % 3-5’lik bir enflasyon süresince dalgalanmalar sonucunda genellikle fiyatlardaki artış % 6 – 10 arasındadır. Dalgalanmalar arttıkça, tahmin etmesi zorlaşır ve riskli uzun vadeli yatırımlar artar. Yüksek enflasyon dönemindeki nüfus ve ticaret, ulusal para birimine güveni kaybettirir ”dedi.

Zolud’a göre % 0 seviyesindeki enflasyon da tehlikeli olabilir.

“Gerçek şu ki, merkez bankasından fiyatlar üzerindeki ana etki aracı iskonto oranıdır. Ekonominin geri kalanını “çekmek” zorundadır. Ancak, enflasyon sıfır olduğunda ve ülkede durgunluk başladığında, ekonomiyi canlandırmak için oranları düşürmek için hiçbir yer yoktur. Hiç kimse negatif bir oranda borç vermeyecektir ”diye açıklıyor.

Dolayısıyla, gelişmiş ekonomilerin ezici çoğunluğu % 2’lik bir enflasyon hedefi oluşturmuştur.

“Gelişmekte olan ekonomiler genellikle % 2.5’ten (Polonya, Romanya) % 5’e (Türkiye, Belarus, Moldova) kadar hedefler koyuyor. Bu, merkez bankaları tarafından seçilen bir yöntemdir.” dedi.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com