Ukrayna Merkez Bankası enflasyonda daha da düşüş olacağını öngörüyor

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna Merkez Bankası (NBU), oldukça katı parasal koşulların enflasyonun yavaşlamasına katkıda bulunmaya devam ettiğini belirtti.

Ukrayna Merkez Bankası’nın 3 aylık enflasyon raporunda 2019’un sonuna gelindiğinde, Ukrayna’da enflasyonun % 6.3’e, 2020’nin başında hedef aralığına ineceği (% 5 ± 1 puan) ve 2020’nin sonunda % 5’lik orta vadeli hedefe ulaşacağı belirtildi.

Tahminlerine göre, 2019 – 2021’de, Ukrayna ekonomisi % 3.5 -% 4 büyüyecek. Enflasyon tahmini Temmuz tahminine göre değişmedi. NBU, oldukça katı olan parasal koşulların enflasyondaki yavaşlamaya katkıda bulunacağına dikkat çekiyor.

Bakınız: Ukrayna Merkez Bankası günlük döviz kısıtlamalarını kaldırdı

Ayrıca, fiyat artışları, dengeli bir maliye politikası sonucunda dünya piyasalarında nispeten düşük seyreden enerji fiyatları ve Ukrayna’da tarımsal verimliliğin artması nedeniyle yavaşlayacaktır.

“Tutarlı para politikası nedeniyle, çekirdek enflasyon 2020-21 döneminde% 3.7-3.8’e düşecek. Ham gıda ürünleri fiyatlarındaki artış, önemli bir arz şoku olmaması durumunda da (% 3-4 arasında) ılımlı olacaktır. Aynı zamanda, tütün ve alkol ürünlerindeki tüketim vergisi oranlarının Avrupa düzeylerine getirilmesinin bir sonucu olarak, düzenlenmiş fiyatlar nispeten yüksek bir oranda (yaklaşık % 10) artacaktır.” denildi.

Daha önce, NBU başkanı Yakov Smoly, bu yılın sonuna kadar enflasyonun % 6.3’e düşeceğini söylemişti

Ukrayna’da Temmuz ayında fiyatların bir önceki aya göre % 0,6 düştüğünü, Haziran ayında % 0.5 oranında düştüğünü, Mayıs ayında % 0.7 oranında arttığını ve Nisan ayında da % 1 oranında arttığını hatırlamak gerekiyor.

Haziran 2019 için tüketici fiyat endeksi Devlet İstatistik Servisi tarafından yayımlandıktan sonra , Ukrayna , dünyanın en yüksek enflasyonu olan ülkeler arasında ilk 20 ülkeden çıkmıştı.

2018 sonunda Ukrayna’da enflasyon 5 yılın en düşük seviyesine ulaştı: % 9,8.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com